För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Äntligen! Ägare omfattas av korttidspermittering

Publicerad 24 mar 2020
Seger för Företagarnas krav på vilka som ska omfattas av korttidsarbete.”Jag har känt mig som en pitbull med läppstift”, säger Företagarnas expert som lett kampen.
Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander.

Företagarna har arbetet intensivt under de senaste dagarna för att ägare av företag som är anställda i bolaget och deras familjemedlemmar ska omfattas av det nya regelverket för korttidspermittering, som formellt sett heter korttidsarbete. När regeringen presenterade förslaget för en dryg vecka sedan och gav uppdraget till Tillväxtverket att ombesörja stödet verkade det först som att ägare och anställda som tillhör dennes familj inte skulle få del av stödet.

− Regeringen borde i sitt förslag ha tagit hänsyn till att många små företag som nu drabbas också har familjemedlemmar anställda, sade Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander i en första kommentar då den 16 mars.

Intensiv dialog

Företagarna har inte varit ensamma om att rikta kritik mot att ägare och deras familjemedlemmar ställts utanför, men vi har fokuserat på att föra en intensiv dialog med Tillväxtverket för att få dem att göra en generösare tolkning av vilka som omfattas av stöd vid korttidsarbete (korttidspermittering).

− Jag har känt mig som en pitbull med läppstift, men det har nu äntligen givit resultat. Tillväxtverket gör en extensiv tolkning av lagen som regeringens förslag vilar på och det gör att även anställda ägare och anställda som tillhör dennes familj kan omfattas, säger Lise-Lotte Argulander.

Oerhört viktigt för många företagare

Enligt 11 § lagen (2013:948) om stöd vid korttidsarbete är inte arbetstagare som tillhör arbetsgivarens familj stödberättigade. Det Tillväxtverket nu gör är att tolka detta som att endast enskilda näringsidkare kan anses ha familj eftersom de är fysiska personer. Företagsformen enskild firma är därför även fortsatt undantagen från stödet.

− Det här beskedet har suttit långt inne, men det är oerhört viktigt för många företagare som i dag kämpar i sviterna av coronakrisen, säger Lise-Lotte Argulander.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna