headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag

Stöd missar egenföretagare

Företagare som driver enskild firma kan inte använda sig av många av krisåtgärderna som rullats ut för att lindra den ekonomiska smällen av coronakrisen.

Företagarna har upprepade gånger pekat på det orimliga i att enskilda näringsidkare sätts på undantag. Det är en viktig princip att valet av företagsform inte ska avgöra på vilket sätt en företagare omfattas av generella trygghetssystem. Samma princip är viktig också vid tillfälliga åtgärder och lättnader.

I SVT:s Rapport på måndagen intervjuas egenföretagaren Eva-Marie Janelo som driver företaget Neosoma. Hon är föreläsare, diplomerad akupunktör och certifierad laserterapeut. I och med coronakrisen har föreläsningar och utbildningar bokats av och bokningarna på de två kliniker hon har är få.

I inslaget berättar Eva-Marie Janelo att hon tänker driva verksamheten vidare, trots det tuffa förutsättningarna. Alternativet är ju personlig konkurs.

Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén intervjuas också i inslaget och instämmer.

− I många fall har det varit omsättningstapp som gör att man nu får överväga o man ska lägga ner och ansöka om konkurs eller försöka driva vidare.

Se inslaget i Rapport.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap