headphones newspaper video-player
Corona-pandemin Artiklar för företagare
Många vill visa sin uppskattning över vårdpersonalens arbete genom att skänka lunchmat. Det får skatteeffekter som alla inte tänker på.

Låt lunchlådorna vara en skattefri förmån

Låt vårdpersonalen ta emot en lunchgåva utan att behöva deklarera den som en förmån.

I vården är det påfrestande dagar – både psykiskt och fysiskt – för personalen som arbetar med covid-19-patienter. Många vill visa sin uppskattning över arbetet genom att skänka matlådor och mellanmål. Såväl ideella grupper som delar gåvor från privatpersoner som företag väljer att göra en sådan samhällsinsats. Alla är däremot inte på det klara med skatteeffekterna av gåvorna.

Förmåner som beskattas

Enklare förtäring, så som kaffe och bulle eller frukt är en skattefri personalförmån, men huvudregeln är att allt som en anställd får som ersättning för utfört arbete och som inte är kontanter är en förmån. Denna förmån ska beskattas.

En matlåda som ett företag eller en privatperson skänker till ett sjukhus i syfte att vårdanställda ska få lite uppskattning är alltså inte skattefri. Om ett företag eller en restaurang ger en matlåda direkt till vårdpersonal ska givaren redovisa det som en förmån.

Uppdatering 11 maj

Om vårdpersonalen får gåvan direkt från tredje part, alltså inte omvägen via arbetsgivaren, är det enligt besked från Skatteverket inte att betrakta om en förmån som ska beskattas. Samtidigt anser Skatteverket att en gåva som lämnas till en depå eller avlämningsställe och inte direkt till vårdpersonal ska ses som att en gåva till regionen, inte personerna i vården. Hur tredje part ska tolkas är alltså ännu oklart.

 

Bra tillfälle slopa förmånsbeskattningen

Företagarna anser att det är motiverat att ta bort förmånsbeskattningen av färdiglagad mat, så att matlådorna som nu strömmar in till den hårt arbetande vårdpersonalen inte ska få en besk eftersmak i deklarationen nästa år.

− Coronakrisen ställer saken på sin spets. Det är helt enkelt många som tycker att det känns orimligt att en lunchlåda ska beskattas som en förmån. Dessutom medför regelverket en inte helt obetydlig administration. Man kan ifrågasätta hur Skatteverket ska kunna kontrollera vilka som har ätit en gratis lunch, men det visar bara ännu tydligare att det vore bäst att ta bort denna skattepålaga, säger Helena Fond, näringspolitisk expert på Företagarna.

Regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet presenterade i veckan ett förslag om att ge tillfällig skattefrihet för gåvor upp till ett värde på 1 000 kronor per anställd som arbetsgivare kan ge till sina anställda. Det skulle göra det möjligt för företag och kommuner att exempelvis ge anställda presentkort för att stödja det lokala näringslivet.

− Lättnaden som regeringen och samarbetspartierna föreslår skulle inte omfatta lunchlådorna som vårdpersonalen får från andra företag, så det finns anledning att ta ett större grepp om frågan, säger Helena Fond.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap