För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bra med förlängt slopat sjuklöneansvar

Publicerad 7 maj 2020
Det är rimligt att staten tar den ekonomiska konsekvensen av att sjukfrånvaron i praktiken blivit oreglerad.
Finansmarknadsminister Per Bolund, finansminister Magdalena Andersson, Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna.

På onsdagen meddelade regeringens samarbetspartier, Liberalerna och Centerpartiet, att det blir en förlängning av det statliga stödet för att täcka företagens sjuklönekostnader. Både den vikarierande centerpartiledaren Anders W Jonsson och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni betonade vikten av att skingra oron bland företager för vad som gäller under sommaren.

På torsdagen kallade så regeringen tillsammans med stödpartierna till pressträff. Förslaget presenterades formellt av vårens vanliga corona-laguppställning: finansminister Magdalena Andersson, Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, och finansmarknadsminister Per Bolund.

− Företagarna har länge efterfrågat ett förtydligande kring att staten övertar sjuklönekostnaderna även framöver. Dagens besked är därför mycket välkommet och en seger för oss och landets företagare, säger Erik Ageberg, socialförsäkringsexpert på Företagarna.

Det var i mars som regeringen och stödpartierna gick fram med förslaget att lyfta av företagens kostnader för de första fjorton dagarna av en sjukskrivning från och med 1 april. Då hade de redan under mitten av mars gjort det möjligt för anställda att stanna hemma från jobbet vid minsta tecken på sjukdom utan karensavdrag och utan krav på läkarintyg. Följden blev en markant ökning av sjukfrånvaron under mars månad. Siffror från SCB visar att 219 000 personer var sjukfrånvarande från arbetet i mars. Det är nästan 100 000 fler personer var sjukfrånvarande från jobbet i mars i år jämfört med samma månad 2019.

− Dagens oreglerade sjukfrånvaro kan bara staten ta ansvar för. Därför måste staten också stå för notan. Dessvärre är inte beskedet att stödet gäller retroaktivt. Företagarna menar att staten behöver ta företagens sjuklönekostnader även för mars månad, säger Erik Ageberg.

Företagarna har visat att sjuklöneansvaret är sysselsättningshämmande och att företagare vill att ansvaret tas bort. Särskilt gäller detta för personalintensiva företag som tjänsteföretag. Ersättningen för höga sjuklönekostnader bör permanent höjas så att företag med lönekostnader på upp till tre miljoner kronor får ersättning på 100 procent av sjuklönekostnaderna

Fler nyheter från Företagarna