För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tungt driva butik i turistkvarteren under corona

Publicerad 3 jun 2020
"Det går inte att tänka på att behöva packa sina prylar och stänga. Företaget är min plats på jorden" säger Torun Mark Westerlund, en av många butiksägare i Gamla stan i Stockholm som drabbats hårt under pandemin.

Torun Mork Westerlund driver en butik i Gamla stan i Stockholm, där hon säljer importerade ting. Sakerna, som kan komma från Indien, Tyskland och Kina, lockar inte minst de turister som normalt skapar trängsel i de gamla gränderna i Stockholms mitt.

Itorun.png början av juni brukar det vara full fart, ett vanligt år. Kunder kommer in, handlar och småpratar. Torun Mork Westerlund behärskar flera språk och anpassar sig gärna efter gästerna i butiken.

–  Det är så himla roligt. Man brukar inte hinna äta, berättar Torun Mork Westerlund.

Men i år är allt annorlunda. Kunderna försvann över en dag, då i våras. 

–  I dag hade jag faktiskt en kund och sålde för 604 kronor. Det har inte hänt sedan 16 mars, säger hon.

Ännu är orosmolnen stora för sommarens del. Kommer besökarna, eller inte? Torun Mork Westerlund håller hoppet uppe. Något annat går inte, förklarar hon.

– Det är tomt här nu, och vi skulle självklart behöva att de kom. Bara att sätta sig in i tanken att det inte ska gå... Företaget är det som gett mig självförtroende, det är min stolthet och min plats på jordklotet. Det går inte att tänka på att behöva packa sina prylar och stänga.

"Spelar med känslor och liv"

För Torun Mork Westerlunds del har de krisåtgärder som regeringen kommit med inte varit till större hjälp. Framförallt upplever hon att åtgärderna tagit för lång tid. Hon är också kritisk till att straffen för företagare som felaktigt ansökt och fått stöd får så mycket utrymme och skärpa. Tillsammans med andra företagare i kvarteren har hon demonstrerat utanför riksdagshuset för att ropa på hjälp från politiskt håll.

–  Att skapa oro för att åka i fängelse, bland oss företagare som redan har det tufft. Det är att spela med folks känslor och liv. Politikerna behöver ta tag i det här och agera snabbare än hittills. Gamla Stan är en magnet för turism i hela Norden och vi företagare behövs här!

Fler nyheter från Företagarna