headphones newspaper video-player

Tungt driva butik i turistkvarteren under corona

"Det går inte att tänka på att behöva packa sina prylar och stänga. Företaget är min plats på jorden" säger Torun Mark Westerlund, en av många butiksägare i Gamla stan i Stockholm som drabbats hårt under pandemin.
Publicerad 3 jun 2020

Torun Mork Westerlund driver en butik i Gamla stan i Stockholm, där hon säljer importerade ting. Sakerna, som kan komma från Indien, Tyskland och Kina, lockar inte minst de turister som normalt skapar trängsel i de gamla gränderna i Stockholms mitt.

Itorun.png början av juni brukar det vara full fart, ett vanligt år. Kunder kommer in, handlar och småpratar. Torun Mork Westerlund behärskar flera språk och anpassar sig gärna efter gästerna i butiken.

–  Det är så himla roligt. Man brukar inte hinna äta, berättar Torun Mork Westerlund.

Men i år är allt annorlunda. Kunderna försvann över en dag, då i våras. 

–  I dag hade jag faktiskt en kund och sålde för 604 kronor. Det har inte hänt sedan 16 mars, säger hon.

Ännu är orosmolnen stora för sommarens del. Kommer besökarna, eller inte? Torun Mork Westerlund håller hoppet uppe. Något annat går inte, förklarar hon.

– Det är tomt här nu, och vi skulle självklart behöva att de kom. Bara att sätta sig in i tanken att det inte ska gå... Företaget är det som gett mig självförtroende, det är min stolthet och min plats på jordklotet. Det går inte att tänka på att behöva packa sina prylar och stänga.

"Spelar med känslor och liv"

För Torun Mork Westerlunds del har de krisåtgärder som regeringen kommit med inte varit till större hjälp. Framförallt upplever hon att åtgärderna tagit för lång tid. Hon är också kritisk till att straffen för företagare som felaktigt ansökt och fått stöd får så mycket utrymme och skärpa. Tillsammans med andra företagare i kvarteren har hon demonstrerat utanför riksdagshuset för att ropa på hjälp från politiskt håll.

–  Att skapa oro för att åka i fängelse, bland oss företagare som redan har det tufft. Det är att spela med folks känslor och liv. Politikerna behöver ta tag i det här och agera snabbare än hittills. Gamla Stan är en magnet för turism i hela Norden och vi företagare behövs här!

Fler nyheter från Företagarna

”Strandskyddet är skevt”

Obalanserna i strandskyddet borde rättas till så att regelverket inte hindrar utveckling, menar ägaren av strandkrogen SuderSannas på Fårö.

Stoppa nedmonteringen av posttjänsterna

För att kunna bedriva företag i hela landet krävs fungerande infrastruktur i form av bl a postservice. Nermonteringen försvårar för företagande, visar Företagarnas nya rapport.

Bakläxa för EU-kommissionen

Företagarna har bidragit till att ett långtgående lagförslag om bolagsstyrning och ansvarsfrågor i företagens leverantörskedjor hejdats.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor