För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

LO-ekonomerna svartmålar företagare

Publicerad 4 jun 2020
Det blir fullständigt självmål när LO-ekonomerna kommenterar coronastöd utan kunskap, anser Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.
Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

LO-ekonomerna spår i en nysläppt rapport ett omfattande BNP-ras och en arbetslöshet på nästan 11 procent i spåren av coronapandemin. LO menar att högre skatter för företag och företagare är lösningen. Det ser Företagarna som något som skulle motverka både tillväxt och jobbskapande.

− LO-ekonomerna kritiserar de stödåtgärder som vidtagits under coronakrisen och som de menar går till företagsägare. Tyvärr visar det endast hur dåligt pålästa LO-ekonomerna är, och i sin iver att svartmåla företagare gör de sina medlemmar, arbetstagarna en stor björntjänst, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Stöd anpassade för att rädda jobb

De stödåtgärder som vidtagits för att mildra coronapandemins effekter i svenska företag riktar sig i huvudsak till de anställda. Stöden är utformade som en direkt ersättning vid tillfällig permittering, eller som stöd för kostnader så att företag ska kunna bibehålla verksamhet och arbetstillfällen.

Om stöden inte når ut eller används beror det snarare på alla de villkor och förbud som läggs på företagsägare som behöver använda stöden. I regeringens förslag till omställningsstödet föreslås till och med ett särskilt straffrättsansvar på upp till 6 års fängelse ifall en företagare missbrukar stödet.

− Om LO-ekonomerna faktiskt brydde sig om svenska arbetstagare och arbetstillfällen, skulle de behöva komma med förslag på hur stöden kan utformas för att underlätta för företagare och jobbskapare, inte motverka, säger Daniel Wiberg.

Statligt ägande ingen lösning

Höjda skatter på investeringar och värdeskapande i ett läge där arbetslösheten skenar är helt feltänkt, anser Företagarna.

− LO-ekonomerna blickar bakåt, mot öst, och kräver höjda skatter på kapitalinkomster och förmögenheter. De tycks till och med mena att ”träffsäkerheten” i stöden skulle förbättras om staten tar ägarandelar i de bolag som tar emot stöden. Men kommunism har prövats förut och är inte vägen framåt, LO-ekonomerna har helt missat målet, säger Daniel Wiberg.

 

Fler nyheter från Företagarna