headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag

Hilda startade glasscafé

23 jun 2020
När Hilda Fogelström var fjorton år fick hon inget sommarjobb. Då startade hon ett eget glasscafé. Nu har hon öppnat det för en andra säsong.

I ett gult gammalt torp i grönskan i den skånska byn Önneköp ligger Hildas glasscafé. Nyligen slog det upp dörrarna igen, för en andra säsong. Det som gör cafét speciellt är att det drivs av Hilda Fogelström som precis har slutat nian. I fjol fick hon inget sommarjobb. Då tänkte hon att hon väl får hitta på ett själv. Sagt och gjort. Torpet som står på gården där hon bor rustades upp med hjälp av familjen och sedan kunde Hilda börja sälja glass. Läget, på vägen mellan Hörby och Kivik, visade sig vara idealiskt och många ville köpa glass av den driftiga då fjortonåriga tjejen.

Bra försäljning

Ett år har gått och sommaren i år är inte som den brukar vara. För även om vädret är strålande kastar coronakrisen en skugga över hela samhället. Inte för att det stoppar Hilda. Verksamheten har anpassats för det rådande läget och kunderna kommer.

− Jag har satt ut skyltar i hästhagarna runtomkring och det händer att bilar vänder och stannar till. Det går faktiskt bättre än jag trodde det skulle göra. Jag har fler kunder i år och det är mindre stressigt eftersom jag inte behöver renovera som förra året, säger Hilda.

Eftersom Hilda är femton år får hon inte äga företaget själv. I stället är det registrerat på hennes mamma. Men nästa år vill hon starta eget.

Känner du dig som en företagare?Hilda Fogelstrom.jpg

− Nja, jag vet inte. Jag är jag. Men jag ser ju att många som kommer hit tycker att det är coolt att jag är så ung som driver glasscafét. Jag tycker att det är väldigt roligt att få bestämma själv och lära mig hur man tar hand om ett café. När jag sitter med bokföringen på kvällarna känns det ju och för sig som värsta businessen. Jag har fått lära mig mycket.

Varifrån kommer inspirationen?

− Mamma och pappa hade en affär när jag var liten, så jag har ju hjälpt dem tidigare. Jag vet att det är viktigt med gott kundbemötande.

Får du något sommarlov? 

− Ja, jag ska vara ledig i augusti. Då får jag lite sommarlov innan jag ska börja på gymnasiet.

Vilka glassmaker går bäst?

− Oj, det är två. Dels choklad och päron, dels salt karamell.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap