podcast news play företagaren I media förmån

"Företagare måste uppskattas mer än de beskattas"

Alfred Appelros från Olofström i Blekinge valdes in som ny ledamot i Företagarnas riksstyrelse på kongressen som hölls digitalt under fredagen.
Publicerad 1 jun 2020

Alfred är född 1995 och har varit företagare och medlem i Företagarna sedan han var 17 år gammal. Han har varit engagerad inom Företagarna både lokalt, regionalt och nationellt. Under många år har Alfred varit en av de drivande krafterna bakom Företagarnas unga nätverk, det som nu är Företagarna Young.

Hur känns det att ha blivit invald i Företagarnas riksstyrelse som ny ledamot?

- Det känns oerhört hedrande och roligt. Jag har varit aktiv i organisationen under hela mitt företagarliv, här har jag lärt mig det mesta jag kan om företagande. Då känns det rätt att ge tillbaka genom att engagera sig i Riksstyrelsen. I rådande läge behövs dessutom Företagarna och vår verksamhet om möjligt ännu mer än vanligt. Sveriges ekonomi behöver återstartas och det snabbt! Här spelar våra medlemmar den absolut viktigaste rollen på den svenska arbetsmarknaden.

Hur upplevde du kongressen som för första gången genomfördes digitalt?

- Över förväntan! Det märks att vi som organisation kan samla och sprida energi även digitalt. Dock är det självklart en sorg att inte få träffa alla underbara förtroendevalda fysiskt. Företagarnas kongresser brukar inte bara vara givande utan också magiskt roliga och energirika!

Vilka frågor ser du mest fram emot att driva?

- Externt brinner jag för vårt företagarpolitiska arbete och där finns många frågor att engagera sig i! Företagare måste uppskattas mer än de beskattas, få färre regler att förhålla sig till och inte fler, samt massor av andra förändringar som skapar förutsättningar för våra medlemmar att skapa fler jobb. Internt vill jag lägga fokus på våra lokalföreningar och våra förtroendevalda. Runt om i hela landet skapas så mycket medlemsnytta, vi skall göra allt i vår makt för att underlätta detta arbete.

Hur skulle du beskriva situationen just nu för företagare i din region och bransch?

- Situationen är otroligt ansträngd för många. I min region är många i arbetskraften permitterade och många branscher har det tufft. Företagare ser sina livsverk falla ihop på veckor på grund av ett virus och de politiska besluten som följer. Viruset är inte det värsta som hänt mänskligheten de senaste 100 åren, men de ekonomiska konsekvenserna är absolut det.

Vad blir viktigast för att förbättra företagsklimatet de kommande åren?

- Att hitta vägar att återstarta svensk ekonomi på ett krångelfritt sätt. För att detta skall vara möjligt måste det finnas stöd som är enkla att hantera och företagens kostnader måste minska. Staten bör minska skattetrycket på små företag för att dessa skall kunna investera och anställa fler. Detta kan verkligen återstarta Sveriges ekonomi och ge mer intäkter till staten på sikt.

Fler nyheter från Företagarna

Styr upp Arbetsförmedlingen

Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.