För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

A-kassan passar inte företagare

Publicerad 18 jun 2020
Tre av fyra företagare vill ha premiebaserad a-kassa visar Företagarnas nya undersökning.

De flesta företagare har lägre löner än medelsvensson. Trots detta möts de ofta av samhällssystem som är lika illa anpassade för deras verklighet som en fyrkantig kloss är i ett runt hål, skriver Företagarnas socialförsäkringsexpert Erik Ageberg i Arbetsvärlden apropå den nyss presenterade utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring.  

De flesta politiker är överens om ambitionen att fler ska ansluta sig till a-kassorna. Men bland företagare är bara drygt fyrtio procent anslutna. Systemet är helt enkelt inte tillräckligt attraktivt för dem.

Enligt Företagarnas nya rapport Arbetslöshetsförsäkringen för företagare är företagare positiva till att införa en Flexicuritymodell när det gäller arbetslöshetsersättningen. Än bättre anser företagare att en premiebaserad försäkring för arbetslöshetsersättningen skulle vara. Närmare tre av fyra företagare vill se en lösning som liknar andra typer av försäkringar, som hemförsäkringen, med en tydlig koppling mellan den premie man betalar in och den ersättning man får ut.

Fler nyheter från Företagarna