podcast news play företagaren I media förmån

A-kassan passar inte företagare

Tre av fyra företagare vill ha premiebaserad a-kassa visar Företagarnas nya undersökning.
Publicerad 18 jun 2020

De flesta företagare har lägre löner än medelsvensson. Trots detta möts de ofta av samhällssystem som är lika illa anpassade för deras verklighet som en fyrkantig kloss är i ett runt hål, skriver Företagarnas socialförsäkringsexpert Erik Ageberg i Arbetsvärlden apropå den nyss presenterade utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring.  

De flesta politiker är överens om ambitionen att fler ska ansluta sig till a-kassorna. Men bland företagare är bara drygt fyrtio procent anslutna. Systemet är helt enkelt inte tillräckligt attraktivt för dem.

Enligt Företagarnas nya rapport Arbetslöshetsförsäkringen för företagare är företagare positiva till att införa en Flexicuritymodell när det gäller arbetslöshetsersättningen. Än bättre anser företagare att en premiebaserad försäkring för arbetslöshetsersättningen skulle vara. Närmare tre av fyra företagare vill se en lösning som liknar andra typer av försäkringar, som hemförsäkringen, med en tydlig koppling mellan den premie man betalar in och den ersättning man får ut.

Fler nyheter från Företagarna

Styr upp Arbetsförmedlingen

Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.