podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Varför så olika spelregler?

Publicerad 1 jul 2020
Hur kan det i coronatider vara tillåtet att arrangera fulla after beach på vissa ställen, men förbjudet att spela live inför fler än femtio personer på andra?
The Barntwisters. Foto: MomentsbyJosefin.

Eskilstunabandet The Barntwisters gick in i 2020 med fullbokad kalender. Det hade skrivit på för managementföretaget Biwa och under året väntade spelningar inte bara i Sverige, utan även i Norge, Danmark och en turné i USA. Sedan kom coronakrisen.

− Vi är ett ganska nyetablerat band. I år skulle bli vårt år. Vi hade allt från mysiga restaurangspelningar till större scener inbokade, men plötsligt var allt borta, säger Evelina Sundström som är sångare i bandet.

Tyst på svenska livescenenEvelina S.png

De andra banden i Biwa Managements stall har också fått tvärnita. Ja, i takt med att konserter, festivaler och framträdanden ställts in är det som om det går att höra en knappnål falla på den svenska livescenen.

Förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än femtio personer ligger som en stor våt filt över väldigt många liveframträdanden. Samtidigt finns det restauranger som lockar med både after beach med trubadur och karaokekvällar.

− Vi vill inte tänja på några regler utan föregå med gott exempel. Alla måste hjälpas åt för att bromsa smittspridningen. Därför är det självklart för oss att inte spela någonstans. Samtidigt blir det som ett hån för oss som satsar professionellt att det är okej med karaoke med fler än femtio personer, men inte med ett riktigt liveband, säger Evelina Sundström.

Regler rycker undan mattan

Ingela Norrby som driver Biwa Management i Stöde utanför Sundsvall tycker att restriktionerna rycker undan mattan för många artister, samtidigt som det saknas tydlig och enhetlig vägledning för vad som är tillåtet och inte. Det skapar osäkerhet i stället för tydlighet, tvärtemot regeringens och myndigheternas intensioner.

− I Sundsvall har det under den senaste tiden varit trubadur på restaurang, musikquiz med karaoke och dj-framträdanden utan femtioregeln. På andra ställen i landet är det after beach. Men ingen verkar kunna svara enkelt och tydligt på vad som gäller. Polisen ansvarar för ordningslagen och femtioregeln och kommunerna har tillsynen av restaurangerna. De vill gärna lägga över ansvaret på varandra. Ingen tar ansvar för helheten och det rimliga i vad man får och inte får göra nu under sommaren, säger Ingela Norrby. 

In och ut igen

Ett exempel på hur det kan gå till är restaurangen Rotundan i Halmstad som SVT rapporterat om. Man har glesat ut platserna så att 120 personer ryms i restaurangen samtidigt, men när det blir ett framträdande på scenen måste alla utom femtio personer lämna lokalen, eftersom det då blir ordningslagens bestämmelser och femtioregeln som slår till.

− En kvart innan får vi utrymma området på alla som inte har en av 50 biljetter, säger arrangören John Pahlm till SVT Halland.

Olika spelregler

Från och med 1 juli gäller den nya lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Nu får kommunerna större befogenheter för hela kedjan av tillsyn, inspektion och eventuella beslut att stänga ner restauranger som inte åtgärdar problem med trängsel, utan att behöva gå via smittskyddsläkare för beslut. Däremot ändras inget i tillämpningen av regeln om femtio personer.

− Det är fortfarande så att vissa saker faller under ordningslagens definition av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster, samtidigt som annat inte gör det. Vi tycker att det är orimligt att regelverket som ska hindra smittspridningen kan slå så olika och därmed snedvrida konkurrensen, säger Pontus Lindström, ansvarig för lokalt företagsklimat på Företagarna.

I Eskilstuna jobbar The Barntwisters med att skapa ny musik och kommer kanske att släppa ett album i stället nu när livescenen bommats igen.

− För själen och hjärtat skulle det göra så mycket att få spela live igen, men det är en tanke som känns långt borta just nu, säger Evelina Sundström.

Fler nyheter från Företagarna