podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tvinga inte bort nyckelpersoner från Sverige

Publicerad 31 jan 2020
Det är hög tid att sätta stopp för kompetensutvisningar som drabbar enskilda personer och företag hårt.

Nu har det hänt igen. En nyckelperson på ett företag ska utvisas på grund av att arbetsgivaren av misstag tecknat fel försäkring. Det är Faranak Lotfizad som arbetar som marknadskoordinator på företaget Skies Airline Training i Nyköping som drabbas. Hon flyttade med sin tioårige son till Nyköping från Dubai 2017 efter att Nyköpingsföretaget erbjudit henne jobbet. I Dubai arbetade hon redan i samarbete med Skies Airline Training via ett annat företag.

En nyckelperson för företaget

Skies Airline Trainings grundare och delägare Bertil Lagerquist säger till Dagens Industri att de är helt beroende av Faranak Lotfizads spetskunskap och beskriver henne som ryggraden i säljarbetet.

Migrationsverket anser att företaget tecknat fel sorts försäkring för Faranak Lotfizad. I stället för en försäkring för arbetare – som är mer omfattande – skulle arbetsgivaren ha tecknat en försäkring för tjänstemän. Eftersom så inte skett ska hon och sonen utvisas till Iran, där de inte har någon familj.

− Jag trodde att jag gjorde rätt. Dels blev jag hänvisad till vårt försäkringsbolag från Migrationsverket när jag pratade med dem och sedan när jag pratade med vårt försäkringsbolag så var de dem som rekommenderade det här försäkringspaketet för arbetare för det var mer omfattande, säger Bertil Lagerquist i en intervju med P4 Sörmland.

Ohållbart av Migrationsverket

Företagarna har under flera års tid tryckt på för att regeringen ska ta itu med problemet med kompetensutvisningarna.

− Migrationsverkets bristfälliga hantering av dessa frågor skapar en ohållbar situation för företag och individer som trots allt har lyckats rekrytera eller bli rekryterade från tredje land. Det är rättsosäkert och inhumant att enskilda individer och familjer ska leva i ovisshet under långa tider, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Faranak Lotfizad har överklagat Migrationsverkets beslut till Migrationsdomstolen.

Lös uppgiften

I Januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna finns en punkt som tydligt stadgar att frågan ska lösas. ”Problemet med kompetensutvisningar måste lösas. Ett särskilt visum för högkvalificerade som vill söka jobb eller starta företag ska införas (Utredning 2019. Nya regler från1 januari 2021). Dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas.” Men trots att en utredning skulle ha tillsats senast vid årsskiftet har vid januari månads utgång ingenting hänt.

−  De politiska partier som har sin ideologiska grund i att migrationens möjligheter ska tillvaratas har ett särskilt ansvar för att driva på frågan om en tydligare, snabbare och bättre reglering av arbetskraftsinvandring. Det är verkligen hög tid att de fokusera på den uppgiften, säger Daniel Wiberg.

Fler nyheter från Företagarna