För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Elbilar rullar fram på bred front

Publicerad 22 jan 2020
Allt fler personbilar drivs av el. Det påverkar även Företagarnas bilförmåner.

Sverige har den fjärde högsta andelen laddbara bilar i Europa, efter Norge, Island och Nederländerna. Av de 356 036 nya personbilar som registrerades i fjol var 11,4 procent laddbara, en ökning med nästan fyrtio procent jämfört med år 2018, enligt Bil Sweden. Deras senaste prognos är att andelen laddbara personbilar kommer att stiga till 30 procent i år och hela 40 procent nästa år.

Krav på transportsektorn

Det är både teknikutveckling och politiska styrmedel om ligger bakom den snabba omställningen. Regeringen har slagit fast att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser senast år 2045, för att därefter ha negativa utsläpp.  Den har också identifierat att transportsektorn har bäst förutsättningar för att snabbt ställa om till att bli fossilfri. Eftersom den står för ungefär en tredjedel av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige ger det stora totala effekter på klimatmålen.

Politiken använder både morot och piska. Ett av de tydligaste styrmedlen är bonus malus-systemet, som Företagarna i grunden anser är bra för att få en renare fordonsflotta, men trots det har brister som behöver rättas till

Bilindustrin ställer om – snabbt

Bilindustrin är samtidigt inne i en tävling om att bli grönast och gör enorma investeringar i att elektrifiera modellutbuden. Volvo lanserar i år sin första helt eldrivna bil – XC40 Recharge – och redan om fem år – 2025 – ska hälften av de bilar Volvo Cars säljer vara helt eldrivna.  BMW har annonserat att de kommer att rulla ut 25 elektrifierade modeller fram till 2023. Hälften av dem ska vara rena elbilar

De två tillverkarna är långt ifrån ensamma. Organisationen Transport and Environment beräknar att antalet bilmodeller som går helt på el, är plugin-hybrider eller drivs av bränsleceller på den europeiska marknaden kommer att gå från 176 stycken i år, till 214 modeller 2021 och 333 modeller 2025.

Nu ingår även BMW:s elbilar i Företagarnas förmån

I takt med att de laddbara bilarna blir fler, billigare och rullar längre ökar intresset att köpa och köra dem. Det påverkar även Företagarnas arbete med att erbjuda våra medlemmar riktigt bra förmåner. Från och med 1 januari i år omfattas därför samtliga BMW i-modeller av den ramavtalsrabatt på hela 10 procent som medlemmar får på köpet av en ny bil.

Här kan du se alla i-modeller som finns och som är på gång från BMW.

Sedan tidigare finns även alla Volvos modeller som elhybrider i det ramavtal som Företagarna har med Volvo Cars och som ger 10 procent rabatt för medlemmar på köpet av en ny bil. Även Volvos rena elbilar ingår. 

Här kan du se alla laddhybrider och rena elbilar som finns och är på gång från Volvo. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna