För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Arbetsgivaravgiften fel väg till högre pensioner

Publicerad 17 jan 2020
Det är inte genom ytterligare pålagor på företag som vi kan komma till rätta med pensionerna.
Erik Ageberg och Karl-Petter Thorwaldsson. Montage.

Sveriges små och medelstora företag är välfärdsskapare genom den stora andel av skatterna som kommer från deras verksamheter. Men det betyder inte att företagen är en outsinlig källa att ösa ur.

Det är därför Företagarna reagerat starkt på LO-ordföranden Karl–Petter Thorwaldssons uttalande om att han inte är främmande för att arbetsgivaravgiften kan behöva höjas för att höja pensionerna. ”Det vore klädsamt om LO, i stället för att likt en gökunge gapa efter mer, tog ansvar för de egna pensionerna”, skriver Företagarnas socialförsäkringsexpert Erik Ageberg i en krönika.

Sverige har bland de högsta arbetsgivaravgifterna inom OECD och tillsammans med våra höga skatter på bruttolön gör det att det är kostsamt för företag att anställa. De små och medelstora företagen skapar fyra av fem jobb och genererar stora skatteintäkter till den offentliga välfärden. Undersökningar visar dessutom att arbetsgivaravgifterna ses som ett tillväxthinder. Att då höja den avgiften är helt fel.

På torsdagen möttes Karl–Petter Thorwaldssons och Erik Ageberg i Studio Ett för att debattera frågan om arbetsgivaravgifterna och pensionerna.

Om det som LO:s ordförande hävdar finns ett överskott i den allmänna löneavgiften (som är en del av arbetsgivaravgifterna) så bör det föras tillbaka till företagen, inte gå till högre allmänna pensioner, säger Erik Ageberg.

Lyssna till hela debatten i Studio Ett här.

Fler nyheter från Företagarna