headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd för företagare

Misstagen du bör undvika när du filmar med mobilen

Att filma med mobilen är ett effektivt sätt att nå ut med sina budskap som företagare, men hur ska man gå tillväga för att det ska bli professionellt och vilka misstag bör man undvika?
Publicerad 7 feb 2020

Företagarna har intervjuat Tobias Elvhage som  har arbetat med många olika typer av filmproduktion, alltifrån minidokumentärer till reportage, TV-serier, reklamfilmer och kortfilm. Han är också en av huvudtalarna på Företagarna Business Forum. 

Vilka misstag bör man undvika när man ska filma med mobilen?

– Jag brukar prata om ett antal olika misstag. Bland annat är det att man inte har tänkt ut vad man ska filma innan och filmar som man tänker att man tittar. Att man inte känner till filmens grammatik eller språk. Det gäller att filma stabilt och inte flaxa runt så mycket. Det är även viktigt att veta hur man ska placera mobilkameran mot sin kropp för att undvika ett skakigt intryck. Ett annat misstag är att man inte har bra ljud. Bra ljud är väldigt viktigt för att fånga tittarnas uppmärksamhet.

Hur löser man det med att filma stabilt och få bra ljud?

– Jag kommer att berätta om det och ge ut en bra utrustningslista under min föreläsning på Företagarna Business Forum den 8 maj.

Hur kan man som företagare använda film till sin fördel?

– Bland annat genom att på ett professionellt sätt visa upp sin verksamhet och göra intervjuer med nöjda kunder. Det är ett effektivt sätt att nå ut med sin marknadsföring och utbilda andra, bjuda på sin kunskap i form av film för att lägga ut på sociala medier och på sin hemsida, skapa en nyfikenhet samt visa på den kunskap och expertis man har.

Man kan även intervjua experter inom sitt område, som exempelvis visar på hur viktigt det att använda rätt produkter.

Vilket är ditt vassaste tips för att göra en bra film?

– Att tänka på förproduktionen. Vissa är väldigt ivriga och tänker att de behöver få fram ett budskap och ha något klart direkt, men man behöver ta tiden att planera syftet med filmen. Gör research och titta på vad konkurrenter har gjort och hämta inspiration från det som fungerat bra tidigare.

Lär dig mer av Tobias!

På Företagarna Business Forum den 8 maj kommer Tobias Elvhage prata om det viktigaste att tänka på när du ska filma med mobilen, de vanligaste misstagen och hur du undviker dem.

Han berättar också om vilken typ av videor som är bäst för företag och organisationer, och vilka du kan producera själv. Boka din biljett nu!

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna

Positivt att fler startar företag

Det är bra att fler startar företag, även om det delvis är en följd av den komplicerade ekonomiska situation vi befinner oss i, menar Företagarna.

Mer från hela Sverige


Krönikor


Coronakrisen