podcast news play företagaren I media förmån faq

Företagarnas expert: Avskaffa elektronikskatten – den slår helt fel

Kemikalieförbud bättre än dyr och krånglig skatt på hemelektronik och vitvaror, anser Företagarnas expert på hållbarhet, Philip Thunborg, i en debattartikel i Dagens Industri.
Publicerad 27 feb 2020
Kemikalieskatten på elektronik och vitvaror har slagit fel och kommer fortsätta att slå fel, även efter den utvidgning som regeringen nu föreslår menar Företagarnas expert. Foto: Shutterstock

Den elektronikskatt som tas ut i Sverige på hemelektronik och vitvaror är felkonstruerad. Istället för att, som syftet var, att stoppa spridningen av kemikalier i våra hem har den gjort att svenska företag tappat i försäljning när konsumenterna handlar billigare, miljösämre, produkter från utlandet.

Detta konstaterar Philip Thunborg, expert på hållbarhetsfrågor på Företagarna, i en debattartikel i Dagens Industri.

Försumbar miljövinst

Han framhåller i artikeln att bara den senaste höjningen av skatten, där maxtaket höjdes från 327 till 440 kronor per produkt, förutspås resultera i 2000 förlorade arbetstillfällen. Samtidigt är miljövinsten försumbar, eftersom de farliga kemikalierna finns i de produkter konsumenter beställer från utlandet.

Regeringen har förvisso föreslagit en ändring av skatten med anledning av problemet, men Företagarna har mycket svårt att se hur Sverige ensidigt ska kunna ta ut skatt av utländska företag som inte har en närvaro i Sverige.

Kommer fortsätta slå fel

”Elektronikskatten har slagit fel och kommer fortsätta att slå fel, även efter den utvidgning som regeringen nu föreslår.

Kemikalieskatten på elektronik och vitvaror bör därför avskaffas och istället ersättas med något som skapar riktig miljönytta, utan att riskera jobb och tillväxt på hemmaplan” skriver Philip Thunborg och föreslår istället ett förbud mot oönskade kemikalier på EU-nivå.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Ovärdigt pensionsdrama

Företagarna oroas över att partierna ägnar sig åt en budstrid som äventyrar hela pensionssystemet, i stället för att agera långsiktigt och principfast.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.