headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd för företagare

Se upp för den svindyra wc-ankan

Hur kommer det sig att Arbetsmiljöverket gång på gång tar fram lösningar som förgäves letar efter ett matchande problem?
Publicerad 9 dec 2020
Foto: Shutterstock.com

WC-anka är ett toalettrengöringsmedel, vars flaskhals är böjd och slutar med ett spetsformigt munstycke för att komma åt under kanten på toaletten. Den är en ganska vanlig syn i många hem. När en sådan flaska står på en toalett i ett bageri kan det däremot bli startskottet på en krystad byråkratisk process.

I en debattartikel i Dagens Arena berättar Företagarna expert på regelförenkling, Helena Fond tillsammans med Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer, om hur ett bageri vid en kontroll av Arbetsmiljöverket ålades inkomma med tjugo sidor information om kemikaliehanteringen. Det stannade inte vid WC-ankan, utan även ansvarsfrågan och säkerhetsrutinerna för tvålen på toan och doftkulorna i toalettstolen skulle redovisas. Kostnaden landade på 20 000 kronor för konsulthjälp.

När företagare måste navigera bland en mängd regler och bestämmelser blir det ibland orimliga konsekvenser.

”Det är inte i grunden en fråga om pengar utan om synen på företagares tid och verksamhet,” skriver Martin Lundell och Helena Fond i artikeln.

Fler nyheter från Företagarna

Tidningen Företagaren prisad

Företagarnas medlemstidning Tidningen Företagaren belönades med silver i Svenska Designpriset i kategorin personal- och medlemstidning.

Positivt att fler startar företag

Det är bra att fler startar företag, även om det delvis är en följd av den komplicerade ekonomiska situation vi befinner oss i, menar Företagarna.

Mer från hela Sverige


Krönikor


Coronakrisen