headphones newspaper video-player

Se upp för den svindyra wc-ankan

Hur kommer det sig att Arbetsmiljöverket gång på gång tar fram lösningar som förgäves letar efter ett matchande problem?
Publicerad 9 dec 2020
Foto: Shutterstock.com

WC-anka är ett toalettrengöringsmedel, vars flaskhals är böjd och slutar med ett spetsformigt munstycke för att komma åt under kanten på toaletten. Den är en ganska vanlig syn i många hem. När en sådan flaska står på en toalett i ett bageri kan det däremot bli startskottet på en krystad byråkratisk process.

I en debattartikel i Dagens Arena berättar Företagarna expert på regelförenkling, Helena Fond tillsammans med Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer, om hur ett bageri vid en kontroll av Arbetsmiljöverket ålades inkomma med tjugo sidor information om kemikaliehanteringen. Det stannade inte vid WC-ankan, utan även ansvarsfrågan och säkerhetsrutinerna för tvålen på toan och doftkulorna i toalettstolen skulle redovisas. Kostnaden landade på 20 000 kronor för konsulthjälp.

När företagare måste navigera bland en mängd regler och bestämmelser blir det ibland orimliga konsekvenser.

”Det är inte i grunden en fråga om pengar utan om synen på företagares tid och verksamhet,” skriver Martin Lundell och Helena Fond i artikeln.

Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter