headphones newspaper video-player

2021 enligt Fabian Bengtsson

Arbetsmarknaden har ändrats i sina grundvalar under pandemin, menar företagsledaren och Företagarnas ordförande Fabian Bengtsson. Något som både har för- och nackdelar.
Publicerad 30 dec 2020
Fabian Bengtsson gästar #företagarpodden

I #företagarpodden 256 gästas Günther Mårder av sin chef, Fabian Bengtsson, ägare och ledamot i NetOnNet Group och styrelseordförande i Företagarna.

Det blir ett samtal fyllt av samtids- och framtidsspaningar i spåren av ett omvälvande 2020 där Fabian Bengtsson konstaterar att mycket som ändrats aldrig kommer bli som förut.  Ett tydligt exempel är möjligheten att arbeta på distans.

– Arbetsmarknaden har ändrats i sina grundvalar i och med corona. I många fall kommer vi ha en kombination mellan hemarbete och kontorsarbete, säger Fabian Bengtsson.

Något som kommer märkas exempelvis på hans hemmaarena, Net on Net, för dem med kontorsarbete.

– På Net on Net kommer vi inte längre arbeta från kontoret 9-5, måndag till fredag, varje vecka.

Han konstaterar också att vi inte kommer se samma mängd affärsresande och hotellövernattningar.

– Digitala möten kommer ersätta fysiska när det handlar om formalia, avhandlingar som måste göras. Medan de mer kreativa mötena fortfarande behöver tas i ett fysiskt möte. Det är utmanande för företag att inte träffas alls, det går inte att få den kreativa processen att utvecklas på samma sätt. Kombinationen 50/50 är inte omöjlig.

Vad händer med handelsytorna?

Att behovet av kontor och resande minskar kommer förstås slå mot en del aktörer, som åtminstone delar av, fastighetsmarknaden, spanar Fabian Bengtsson. De stora förändringarna kommer ske i storstäderna, menar han.

– Handel har exempelvis haft en utmaning redan de senaste 10 åren. Där har ytan som frigjorts tagits upp av restauranger och caféer, men när de också förlorar kunder kommer det åter frigöras yta. Frågan nu är vad dessa lokaler ska frigöras till, om inte heller kontorsefterfrågan är så stor?

Han konstaterar att de stora öppna kontoren inte har de ytbehoven längre. I pandemin är inte heller stora kontorsrum önskvärda.

– Det enda man med säkerhet kan säga är att det fortfarande kommer finnas efterfrågan på villor, småhus och radhus. Där finns ett mindre utbud än efterfrågan och många kan tänkas välja flytta ut från staden till något större och pendla in till arbetet när man inte behöver göra det fem dagar i veckan. 

Lyssna på hela avsnittet här!

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor