För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så funkar a-kassan – och så borde den fungera

Publicerad 28 aug 2020
A-kassa var temat under höstens första Företagarna LIVE där företagares frågor om ett på grund av krisen allt för aktuellt ämne besvarades.
Cecilia Fors från Småa var en av gästerna i studion som besvarade tittarfrågor. Programledare är Günther Mårder, vd Företagarna.

I Företagarna LIVE blandas tittarfrågor som skickats in i förväg med sådana som ställs direkt i kommentarsfältet på Facebook under sändning och a-kassa var ämnet under höstens första sändning.

Se alla frågor och svar i sändningen här!

Krisen gör att kännedomen om a-kassan har tvingats höjas rejält hos många. Småa, som är en a-kassa för företagare, har märkt av ett stort inflöde av nya medlemmar under pandemin. 

Cecilia Fors, försäkringschef på Småa gästade Günther Mårder i studion och gav tittarna svar på grundläggande frågor som "varför ska en företagare vara med i en a-kassa?" Svaret där blev att det bör vara en självklarhet för att trygga sin inkomst i det fall att företaget går dåligt.

Cecilia Fors redogjorde också för de basala reglerna kring när en företagare har rätt och inte rätt till a-kassa.

– Rätt till a-kassa har en företagare när företaget upphör definitivt och när inga åtgärder vidtas i verksamheten, alltså när man har ett vilande företag. Rätten till a-kassa gäller inte när företagaren vidtar åtgärder i eget företag eller inte står till arbetsmarknadens förfogande. Det finns också regler som gör att den som lägger ner ett lönsamt företag stängs av från a-kassan under 45 dagar, berättade Cecilia Fors. 

Ansök digitalt ett tips

Företagare kan inte gå med i vilken a-kassa som helst. Varje a-kassa har sitt separata verksamhetsområde, och alla vänder sig inte mot företagare, berättade Cecilia Fors som också tipsar om att ansöka digitalt.

– Under krisen har vi haft långa handläggningstider men normalt förfarande är 4-5 veckor tills du får pengarna. Ansökningar och handläggningar sker snabbast för den som söker elektroniskt på a-kassans hemsida, hos Småa loggar du in via bank id, säger Cecilia Fors.

foto.PNG

Enskild firma utsatta

Jonas Berg, fotograf och egenföretagare och också vice ordförande i Svenska Fotografers Förbund, medverkade också i sändningen (se intervjun här från minut 21:30)

– Branschen har påverkats otroligt mycket av coronakrisen även om jag själv haft lite tur med kunder jag fortsatt kunnat jobba med. Bröllopsfotografer och liknande som jobbar med människor drabbas också hårt, och företag har inte råd eller vågar satsa på reklam eller annat under pandemin.

Systemet med a-kassa fungerar inte optimalt, upplever Svenska Fotografer.

– Särskilt inte för de som har enskild firma, de vill och kan inte lägga sitt företag vilande eftersom man inte kan driva sitt företag vidare medan man går på a-kassa, säger Jonas Berg.

Företagarna driver frågan

Han fick medhåll av Erik Ageberg, expert på socialförsäkringar hos Företagarna. Han har arbetat med ämnet länge och konstaterar att det finns många förändringar som skulle göra a-kassan bättre fungerande för företagare. 

– Den är inte helt ändamålsenlig. Som Jonas nämnde, företagare tenderar kämpa och kämpa för att hålla företaget igång, vilket är en fantastisk drivkraft hos företagare, säger Erik Ageberg, som dock menar att det går lite stick i stäv med a-kassans utformning där företaget behöver vara vilande för att a-kassa ska kunna tas ut.

– Från Företagarnas sida är ett av våra förslag en premiebaserad a-kassa för företagare istället, en modell som nästan skulle kunna jämföras med hur en hemförsäkring fungerar, säger Erik Ageberg.

Se hela Företagarna LIVE om a-kassa här

Fler nyheter från Företagarna