För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Lättnader i 50-gränsen välkommet – men för sent

Publicerad 21 aug 2020
Många evenemang inom kultur och idrottssektorn kan komma gång igen när regeringen lättar på 50-regeln. Men det sker först i oktober och löser inte problemet för till exempel nöjesparker och mässor.
Att de nya reglerna ska börja gälla först i oktober är på tok för sent, säger Företagarnas expert Pontus Lindström.

Uppdaterad 27 augusti 2020

Regeringen planerar att från 1 oktober göra undantag i 50-regeln för vissa typer av sammankomster. Förslaget innebär att evenemang där gästerna kan sitta ner med 2 meters avstånd, som fotbollsmatcher, teatrar och musikkonserter, kommer kunna genomföras för fler än 50 personer. Konserter på restauranger och liknande, som idag har tvingats följa två olika regelverk, ska också undantas. Dessutom skjuter regeringen till totalt 2,5 miljarder kronor för idrotts- och kultursektorn under 2020.

–50-regeln ligger som huvudregel fast. Men den ska inte i onödan träffa verksamhet som kan drivas smittsäkert, sade inrikesminister Mikael Damberg på pressträffen.

Förslaget har skickats ut på remiss. Folkhälsomyndigheten återkom 27 augusti med förslag för hur arrangemangen ska utformas för att vara smittsäkra och med ett nytt tak för antal personer. Myndigheten föreslår ett tak på 500 personer för de undantag från 50-regeln som finns i förslaget. I de 500 kan fler än bara deltagare räknas in, såsom personal på plats. Man menar också att det kan räcka med en meter mellan varje deltagare, mindre än regeringens förslag på två meter.

Problemet kvarstår på många håll

Företagarna har under lång tid avkrävt regeringen på besked i frågan så att de företagare som nu ligger sömnlösa och inte vet hur morgondagen ska se ut ska få en lite tydligare bild av vilka spelregler som ska gälla framöver. Därför är beskedet från regeringen välkommet, men mycket saknas menar Pontus Lindström, näringspolitisk expert på Företagarna.

– Det nya beskedet från regeringen om att konserter på restauranger och liknande ska undantas från regelverket välkomnar vi. Det är även positivt med nya förtydliganden kring riktlinjer till evenemang med sittande publik. Men det löser inte problemet för till exempel nöjesparker, marknader och mässor. Att de nya reglerna ska börja gälla först i oktober är också på tok för sent.

Hänsynslös regel

Grundproblemet när det gäller tillämpningen av 50-regeln är att den inte tar hänsyn alls till vilken typ av yta eller lokal det handlar om, eller i hur hög utsträckning arrangörer kan upprätthålla tillräckligt långt avstånd mellan besökarna. Ordningslagen går utan undantag på antalet personer när det gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

– Detta har skapat en ohållbar situation med en extrem konkurrenssnedvridning och en oförståelse bland Sveriges företagare om vad som egentligen är syftet med regeln. Böda camping och Gekås i Ullared har varit fyllda av människor samtidigt som marknader, mässor, nöjesparker eller en trubadur som tar fram gitarren på en uteservering är begränsade till under 50 besökare, säger Pontus Lindström som menar att dagens besked från regeringen inte svarar på den oro och oförståelse som finns bland företagare runt om i landet.

– Det viktigaste är givetvis att minska smittspridningen, Sveriges företagare tar sjukdomen på allvar och vidtar stora åtgärder för att hålla långt avstånd mellan besökarna.

Regeringens besked om lättnader i 50-regeln

  • Förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare ligger fast som huvudregel.
  • Men regeringen vill införa lättnader och skickar två förslag på remiss om lättnader i förbudsförordningen.
  • Det ena förslaget gäller undantag från förbudsförordningen för serveringsställen som träffas av den tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Om en konsert hålls vid en restaurang föreslås den undantas från förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
  • Det andra förslaget handlar om att förbereda för att göra undantag för vissa arrangemang med sittande publik som kan hållas på ett smittsäkert sätt. 
  • Regeringen avser också inleda ett arbete med att ta fram en ny mer träffsäker reglering för smittskyddsåtgärder.

Läs mer hos Regeringen

Fler nyheter från Företagarna