För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Svenska Fotografers Förbund ansluter sig till Företagarna

Publicerad 3 apr 2020
I över 100 år har Svenska Fotografers Förbund verkat för att stärka och utveckla och stärka villkoren för landets fotografer. Vi lär känna dem lite bättre genom en intervju med deras verksamhetsledare Åsa Anesäter.
Svenska Fotografers Förbund ansluter sig som branschförbund till Företagarna. Foto: Shutterstock

Läs också pressmeddelande: ​Företagarna och Svenska Fotografers Förbund inleder samarbete

Beskriv ert branschförbund

Åsa Anesäter. Foto: Robert Blombäck.Vi är en intresseorganisation som funnits sedan 1895 och har ca 2000 medlemmar. Våra medlemmar jobbar inom många typer av branscher såsom mode, reklam, naturfoto, press, porträttfoto med mera. 

Verksamheten innefattar allt från rådgivning i pris- och upphovsrättsfrågor, teknisk support till avancerad utbildning och riktlinjer för hur branschen ska hantera digitaliseringen av det fotografiska fältet.

Vad är ert främsta uppdrag?

Vårt främsta uppdrag är att verka för att våra medlemmar kan utöva sitt yrke med rätt förutsättningar på marknaden och i trygghetssystemen. Vi jobbar även med att stärka och utveckla yrkesvillkoren för fotografer och utveckla fotografin.

Hur ser era medlemsföretag ut?

Våra medlemsföretag är små företag med få anställda, hälften aktiebolag och den andra hälften enskilda firmor.

Vilka frågor är viktiga för er vad gäller opinionsbildning?

Våra prioriterade frågor är att trygghetssytemen ska fungera för småföretagare, att likabehandlingsprincipen gäller för våra yrkesgrupper när det kommer till tex  momsen där vi lider av en snedfördelning pga att foto har 25 % moms där inte övriga kultursektorn har det, att skattereglerna följer den övriga samhällsutvecklingen och ser till att de fungerar optimalt för alla inklusive småföretagare.

Hur kom ni i kontakt med Företagarna?

Vi kom i kontakt med Företagarna via rekommendationer och kontakter.

Vad ser ni främst fram emot i samarbetet med Företagarna? 

Vi ser mycket fram emot att samarbeta med Företagarna och att gemensamt kunna driva frågor politiskt som gynnar våra medlemmar och därmed ett mer blomstrande företagande i samhället.

Vad ligger i pipeline nu?

Just nu är det korttidsanställning för enskilda firmor. Annars är det en enhetlig kulturmoms, trygghetssystem anpassade till dagens samhälle där många såsom våra medlemmar är småföretagare, en implementeringen av det nya upphovsrättsdirektivet på så förmånligt sätt som möjligt i svensk lag.

Foto på Åsa Anesäter ovan th: Robert Blombäck

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna