För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

11 tips! Håll igång företaget eller ställ om under krisen

Publicerad 10 apr 2020
Minska risken för smittspridning så kunderna vågar komma in - eller byt affärsidé för ett tag till stormen lagt sig.
Kan du öppna en e-handel? Många kunder vill handla från soffan just nu. Foto: Shutterstock

Här kommer en lista med kreativa sätt som företagare över hela landet just nu använder sig av för att hålla hjulen rullande. Antingen för att kunna hålla verksamheten öppen som vanligt och skapa en trygg miljö både för personal och kunder.

Eller för att snabbt ställa om verksamheten för att genom en twist, eller helt annan affärsidé, fortsätta hålla företaget rullande. Kanske kan du använda dig av något av tipsen?

 1. Lansera kreativa presentkort. Kommer inte kunderna till dig just nu, kanske de kan komma om några månader? Många vill ha något att se fram emot när krisen är över och samtidigt stötta sina lokala företagare.
 2. Satsa på leveranser! Jobbar du med exempelvis rigga scener för evenemang kanske det är tomt i kalendern just nu, men du har säkert en stor skåpbil. Slå dig samman med företagare som behöver få saker levererade ut till kund.
 3. Kan du öppna en e-handel? Många kunder vill handla från soffan just nu.
 4. Kan du utbilda andra? Vad gör du som du kan utbilda andra i när dina kunder har ställt in dina uppdrag? 
 5. Har du ofta köer till kassan? Markera i golvet med vita tejpar var personerna i kön ska stå, så de har rejält avstånd.
 6. Var generös med att erbjuda handsprit så fort en ny besökare kommer och gärna också handtvätt.
 7. Släpp in ett fåtal åt gången i lokalen. Kanske kan ett nummerlappssystem fungera?
 8. Kan du satsa på hemleverans? Att få en vara levererad till porten, men inte i handen, efterfrågas av många som vill hålla sig hemma och inte träffa människor just nu. 
 9. Om du har kunder som av smittsrisken inte vill komma in i lokaler där andra vistas - erbjud dig att ta beställningar via att skicka sms från gatan. Varan/maten ställer du sedan utanför dörren och kunden betalar helt kontaktfritt med Swish. 
 10. Ställ bord med rejält mellanrum, även utomhus. Låt personalen bära västar eller lappar som berättar att det är rejält avstånd som gäller mellan människor.
 11. Erbjud dina kunder digitala möten i de fall det går.

Folkhälsomyndigheten säger

Det finns allmänna råd till verksamheter om att bland annat sätta upp lappar om att tänka på att hindra smittspridning.

För restauranger, barer och krogar, med mera finns särskilda riktlinjer från Folkhälsomyndigheter om att trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar inte får förekomma. Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra, minst en armslängd är ett mått som förekommer, men förstås gärna mer.

Läs riktlinjerna här

Har du ett behov av att hålla ett fysiskt möte trots allt? Tänk efter och gör en noggrann riskbedömning innan. 

Här finns en checklista för riskbedömning av möten och evenemang

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna