För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Günther Mårder i Agenda: Katastrofen måste undvikas

Publicerad 7 apr 2020
I de hårdast drabbade branscherna väntar en konkursvåg utan dess like kommande veckor, varnade Företagarnas vd Günther Mårder i SVT:s samhällsprogram Agenda.
Günther Mårder i ett inslag i SVT Agenda.

I SVT:s Agenda i söndags ritade Günther Mårder, vd på Företagarna, upp en ögonblicksbild av ett småföretagar-Sverige i kris.  Än så länge slår inte krisen lika hårt mot alla företag. Men görs inget nu kommer fler och fler branscher drabbas.

I ett fem minuter långt inslag beskriver Günther Mårder läget i tre cirklar, där olika branscher drabbas på olika sätt och har olika hjälp av de över hundra miljarder regeringen lanserat i stödpaket. Procentsiffrorna han nämner är branschuppskattningar. 

Några klarar sig bättre

Ytterst i cirkeln finns de företag som krisen inte biter så hårt på. De har tappat lite av sin omsättning, de flest långt under 40 procent. Vissa gynnas de snarare när behoven av deras varor och tjänster ökar. 

– Det kan vara matbutiker, telekom, det kan vara bankerna. De här företagen får också ta del av delar av regeringens beslutade åtgärder, som sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter.

Nästa grupp har tappat 40-70 procent av sin omsättning. Det kan vara reklam och PR, handel och andra typer som drabbas när människor skjuter på sina köpbeslut och försäljningen sjunker dramatiskt. Här kan stödpaketen hålla en del ovanför vattenytan, tror Günther Mårder.

– De kommer i viss utsträckning kunna rädda de här företagen. Men vi kommer också få se vissa av dem göra konkurs.

”Här är det panik”

I mitten av den cirkel som Günther Mårder ritar i inslaget i Agenda, finns de hårdast drabbade företagen. De har hittills tappat 70-100 procent av omsättningen. Det är företag som har många anställda och inte sällan utan krav på lång utbildning.

– Här är det panik. Det handlar om företag inom hotell och restaurang, hela besöksnäringen, resor och salonger.

De stödpaket som hittills presenterats hjälper föga för denna grupp. Man kan skjuta på skatter, men finns inga pengar finns inget att betala med, menar han.

– Man kan skicka hem personal på deltid, men det hjälper inte. De här företagen måste nedmontera hela sin verksamhet, och det dramatiskt fort. Här kommer vi se en konkursvåg utan dess like kommande veckor.

Detta är dessutom branscher som sysselsätter många nya på arbetsmarknaden. Günther Mårder varnar för att följden kan bli att en hel generation kan kastas ut från arbetsmarknaden och under år framöver ha svårt att komma tillbaka.

Undvika katastrofscenario

Företagarna vill se ett direktstöd till företagen.

– Görs inget nu kommer fler och fler företag drabbas i en ond spiral, när människor och företag blir mer och mer försiktiga i konsumtion och investeringar. Ett katastrofscenario som måste undvikas, sade Günther Mårder i Agenda.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna