podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Glöm inte dig själv!

Publicerad 3 apr 2020
Oavsett hur svår situation ditt företag är i idag, glöm inte dig själv! säger Ausra Karlsson som har flera erfarenheter av kriser som drabbat hennes företag.

Företagare är experter på att se möjligheter. Hantera ovisshet är en del av vardagen eftersom ingenting någonsin står stilla här i världen. Men plötsligt känns det som att allt verkligen står still. Coronaviruset har medfört onaturliga begränsningar i hur vi får röra oss i samhället. Vi ser det i företag som gått från business as usual till tvärstopp på nolltid. Det är extra frustrerande eftersom vi förstår varför regeringen gör som den gör. Vi ska platta till kurvan. Hindra smittan från att bli sjukvården övermäktig. Anhörigas liv hänger på det. Vi kan bara härda ut och hoppas på det bästa. Men oron gnager i många nu. Att behöva se ett välskött bolag närma sig konkurs och inte veta vad man ska göra för att förhindra det kan vara nästintill olidligt.

Glöm inte dig själv!

Finns det då inget man kan göra? Jo, menar företagaren Ausra Karlsson som riktar en uppmaning till alla företagare i ett inlägg i Facebook-gruppen Företagare nätverkar och hjälper varandra:”Oavsett hur svår situation ditt företag är i idag, glöm inte dig själv!”, skriver hon och listar flera tips. Bland annat att sätta av tjugo minuter dagligen för att ventilera sin oro, eftersom det inte är bra för hälsan att vara orolig hela dagen. Hon tipsar även om att inte lyssna på råd, tips och skrämsel från nära, kära och bekanta som aldrig drivit eget.

Ausra Karlsson driver företaget Karlssons i Hedekas AB utanför Uddevalla som har webbutikerna Kalasdekorationer.se och Bröllopsdekorationer.com. De senaste dagarna har hon märkt av att försäljningen av bröllopsdekorationer minskat en aning.

− Det är väl så att många ställer in bröllop nu. Men det märks inte så mycket ännu. Det är ingenting om man jämför med det bussföretag som jag och min man har. Där står allt stilla nu.

Från skrädderi i Litauen till e-handel i Sverige

Ausra har inte alltid jobbat med webbutiker. Hon har en bakgrund i Litauen. Där drev hon under nittiotalet ett skrädderi som hade många kunder i Ryssland. I slutet av nitiotalet drabbades Ryssland av en finanskris och många av kunderna försvann. Ausras företag tappade intäkterna samtidigt som hon hade fött tvillingar och hade ett litet barn till att ha hand om.

− Det fanns ingen möjlighet för mig att rädda företaget. Alla pengar försvann. Men jag tog jobb inom förskola i stället. Det gick bra.

Några år senare slog sig Ausra in på företagandet igen och drev ett möbelsnickeri. Många byggde nya hus i Litauen och i de goda tiderna var efterfrågan på möbler stor. Men sedan kom den globala finanskrisen.

− Det blev tvärstopp för oss. Företaget gick i konkurs. Men jag brukar säga att det kanske var bra, för annars hade jag kanske aldrig kommit till Sverige, säger Ausra.

Det är kärleken som fått henne att slå sig ner i Fisketorp i Hedekas några mil utanför Uddevalla. Där tog hon över det som varit hennes svärmors gamla lanthandel och började sälja tyger, prydnader och bröllopsdekorationer. Sedan växte verksamheten till dagens webbutiker.

− Jag kunde knappt ett ord svenska och ingenting om e-handel när jag startade, men jag har lärt mig. Eftersom jag varit igenom kriser förr i mitt företagande vet jag att det går att komma igen och att till och med en konkurs kan föra något gott med sig. Kanske hittar man då till någon verksamhet som man inte visste att man skulle tycka om att jobba med. Se på mig bara, säger hon.

En konkurs är inte slutet

När skrädderiet i Litauen försattes i konkurs hade Ausra tre små barn att ta hand om. Det skulle kunna ses som ett extra stort problem i den situationen, men hon ser det annorlunda.

− Vi företagare har en tendens att fokusera allt på företaget. Men ibland är det bra att komma ihåg att företaget inte är hela livet. Det är även viktigt med god hälsa – med familj och vänner.

Mot den bakgrunden är det lättare att förstå vad Ausra menar när hon avslutar sitt Facebook-inlägg med en uppmaning om att se fördelar om konkursen skulle bli verklighet:

”Och sist men inte minst − hitta några fördelar i fall ditt företag går i konkurs. Det blir inte så skrämmande att tänka den tanken. Det finns oerhört många möjligheter att skapa något nytt och ännu bättre med hjälp av kunskaper och erfarenhet du redan har”.

Ausras sex tips till företagare

  1. Oavsett hur svår situation är i ditt företag i dag, glöm inte dig själv! Det är du som är kapten i det "sjunkande skeppet" och det är dina beslut som är viktigaste, så du måste vara stark och frisk.
  2. Just nu som aldrig förr behöver du bra sömn, nyttig mat, en lång promenad/träning, en kära vän att prata med.
  3. Utse 20 minuter dagligen för att ventilera din oro. Att vara orolig hela dagen är inte bra för hälsan.
  4. Skapa plan A, B, C, D och om det behövs E. Man känner sig starkare när man har många alternativ.
  5. Lyssna inte på råd, tips och skrämsel från dina nära, kära och bekanta som aldrig drivit eget. Bättre leta information och tips bland företagare som till exempel i sådana Facebook-grupper.
  6. Sist men inte minst – hitta några fördelar i fall ditt företag går i konkurs. Det blir inte så skrämmande att tänka den tanken. Det finns oerhört många möjligheter att skapa något nytt och ännu bättre med hjälp av kunskaper och erfarenhet du redan har.
Taggar
Fler nyheter från Företagarna