podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Rädda ditt företag genom många bäckar små

Publicerad 6 apr 2020
När det sinar i kassan kan crowdfunding vara ett sätt att överleva. Daniel Daboczy och hans Fundedbyme planerar att öppna sin nygamla tjänst för att hjälpa till i krisen.
Daniel Daboczy och Arno Smit, grundare av Fundedbyme.

Engagera dina fans lite extra och klara krisen. "Många bäckar små" är tanken med användargenererad finansiering och crowdfunding. Nu lanserar en av de tidiga aktörerna på området, Fundedbyme, en nygammal tjänst. En plattform där företagare kan få andra att gå in med en slant så att företaget överlever till andra sidan corona.

Målgruppen är företagare som behöver engagera sina kunder. Genom att erbjuda belöningar av olika slag så får de målgruppen att gå in med pengar för att företaget ska kunna finnas kvar, berättar Daniel Daboczy, vd på Fundedbyme, när intervjun görs i början av april 2020:

– Det kan vara att donera pengar direkt eller förhandsköpa något med leverans senare. Vi hjälper både de företag som står handfallna och alla de människor som vill vara med att bidra och stötta sina favoritföretag även om man är fast hemma i "karantän".

Fundedbyme bedrev en liknande tjänst fram till 2014 ungefär, men har sedan dess inte sysslat med klassisk crowdfunding på detta sätt, berättar Daniel Daboczy. Nu när krisen ligger över oss tror han dock detta kan vara ett bra sätt att hjälpa till och man har i snabb takt utvecklat det nya verktyget. 

Funkar bäst mot konsument

Tjänsten fungerar kanske allra bäst för de företag som vänder sig mot konsumenter. Men Daniel Daboczy vill inte helt utesluta de som jobbar "business to business" heller.

– Efter att ha jobbat med tusen bolag har vi sett att det mesta går. Men det är klart att det går lättare om man har något att ge tillbaka till kunden direkt. 

Det ska vara enkelt för företagare att använda tjänsten, men ett visst eget arbete kommer förstås krävas.

– Vi kommer hålla hindren låga att vara med, men du måste själv bidra till att det sprids. Man behöver vara beredd att mobilisera egna nätverk och dela vidare för att få det att fungera, tipsar Daniel Daboczy, som också har en framtidsspaning vad gäller digitala verktyg.

– Det sista bakåtsträveriet kring det digitala kommer försvinna nu när många tvingas arbeta digitalt och befinna sig i den världen. Man märker att det funkar och att det inte är tekniskt svårt att exempelvis ha möten digitalt.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna