headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag
Günther Mårder intervjuade Nyamko Sabuni (L) i Företagarna LIVE 24 april.

"Förväntar mig att ett kostnadsstöd blir verklighet"

24 apr 2020
Ett kostnadsersättningsstöd av något slag kommer bli verklighet, tror Nyamko Sabuni (L). "Jag skulle förvänta mig det, att vi som förhandlar landar i den slutsatsen", säger hon i Företagarna LIVE.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni var en av gästerna i fredagens Företagarna LIVE på temat  "Krispaketen - Livboj eller pengar till de som redan har".

En fråga som lyftes var behovet som företagare har av ett kostnadsersättningsstöd, som Företagarna driver och som fem av riksdagspartierna är på organisationens linje kring.

− Kan vi förvänta oss att det kommer genomföras? frågade Företagarnas vd Günther Mårder, programledare.

−Jag skulle förvänta mig det, att vi fyra partier som förhandlar landar i den slutsatsen. Vilken modell vi ska välja vet vi inte exakt och eftersom det är en budgetfråga kommer vi lösa det i ramen för samarbetet, svarade Nyamko Sabuni.

"Behöver likviditet, och det nu"

Medverkade i programmet gjorde också Gotlandsföretagaren Nancy Yossef som driver restaurang, fastighetsbolag och frisörsalong. På länk från Visby gav hon sin bild av läget för öns företagare.

− Det är uppgivet. Vi ser att sommaren närmar sig och saker ställs inte minst Almedalsveckan. Vi tappar energi och hopp att fortsätta, sade hon.

− Vi saknar direkta stöd. Vi behöver ha en likviditet i kassorna, och det nu. Inte hjälp som tar tid att få. Vi har haft en lågsäsong i så lång tid, och vi är beroende av sommaren och Almedalen framförallt, sade Nancy Yossef.

Pengar till de som har nödvändigt ont

Nyamko Sabuni fick också frågan apropå dagens tema, är krispaketen en livboj eller pengar till de som redan har?

− Det är självklart en livboj. Vi vill inte pytsa in pengar till de som redan klarar sig, men för att vara effektiva kan vi inte lägga tid på att jobba för att "missa" de som inte behöver stödet. Vi accepterar en del förluster för att kunna rädda så många som möjligt, företag och jobb.

Företagarnas regelförenklingsexpert Helena Fond avrundade avsnittet tillsammans med Günther Mårder och kunde konstatera att behovet av minskad onödig administration och regelbörda sällan varit större än nu.

Premiär för Facebooksamarbete

Sändningen var en start för en serie avsnitt av Företagarna LIVE som görs i samarbete med Facebook. Facebooks Sverigechef Sam Rihani gästade programmet inledningvis och berättade på hur Facebook ser på samarbetet och företagens roll.

− Småföretagare utgör grunden i alla ekonomier och drabbas hårt just nu. Vi vill tillsammans med Företagarna hjälpa företagare med tips att ställa om och klara krisen. Vår tjänst och produkt är byggd ur en småföretagares perspektiv och majoriteten av våra annonsörer utgörs av miljontals småföretag.

Se hela sändningen: LIVE: Krispaketen - Livboj eller pengar till de som redan har.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap