För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bra från Moderaterna om utökat stöd

Publicerad 7 apr 2020
100 miljarder till näringslivet – varje månad. Det är Moderaternas förslag på ny ekonomisk strategi i kristider, som Företagarna välkomnar. Finansministern ställer sig dock kritisk och pekar bland annat på risk för fusk.
Regeringens åtgärder hittills kommer inte att räcka och vi ser därför att väldigt många företag kommer riskera konkurs eller nedläggning inom kort, tror Företagarna som välkomnar ytterligare stöd. Foto: Shutterstock

Förslaget från Moderaterna innebär utökat stöd till svenska företag, ett stöd som kan landa på 100 miljarder i månaden. 

Daniel Wiberg, Företagarna

– Det finns absolut ett behov av ytterligare åtgärder. Framförallt för att hantera företagens akuta svårigheter att möta fasta kostnader samtidigt som man nu helt saknar intäkter i många fall, konstaterar Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Första delen i förslaget är helt slopade arbetsgivaravgifter under april och maj, alltså mer långtgående än regeringens minskning av avgifterna. Inga egenavgifter ska behöva betalas in och staten ska stå för inbetalningarna till ålderspensionssystemet.

Partiet vill också öka den tillfälliga korttidspermitteringen, så det ska vara möjligt att permittera mellan 80 – 100 procent. I dag är nivåerna på 20, 40 eller 60 procent.

I linje med Företagarnas förslag på åtgärder

Detta liknar de ytterligare åtgärder som Företagarna tidigare har efterfrågat.

– Jag tycker att det är kloka förslag och hoppas att regeringen tar det till sig. Så som den här krisen har utvecklats, med de akuta problem som vi nu ser i många företag är det oerhört viktigt att gå vidare med ytterligare åtgärder, säger Daniel Wiberg.

Sista delen av förslaget innebär att företag som får intäktsminskningar med minst 30 procent ska få statligt stöd, på maximalt 50 miljoner per månad, för att täcka fasta kostnader. Den här delen är villkorad med att företaget inte får göra några utdelningar till aktieägare under 2020.

Även detta är ett bra förslag konstaterar Daniel Wiberg.

– Företagarna har lyft ett likartat förslag om ett stöd i form av ”räddningsersättning” där ersättning kan ges till alla företag som har fått en rejäl omsättningsminskning, till exempel minst 40 procent. Det skulle vara en form av generellt stöd till företag av alla storlekar och i alla sektorer som nu stött på svårigheter till följd av coronakrisen.

Socialdemokraterna kritiska

Finansminister Magdalena Andersson (S) är i ett uttalande till TT kritisk till M-förslaget att tillfälligt slopa arbetsgivaravgiften för alla företag.

–  Vi har valt att inte gå fram med det, för det skulle vara väldigt många av skattebetalarnas miljarder som då också skulle gå till företag som går väldigt bra nu, till exempel dagligvaruhandeln, säger finansminister Magdalena Andersson till TT.
 
Vad gäller korttidsarbete är hon öppen för diskussion men påpekar att det skulle kräva mer tid med lagstiftningsarbete. Hon menar också att det ökar risken för fusk, något man redan ser förekommer.
 

Lägg partipolitiken åt sidan

 
Företagarna hoppas att regeringen kan lägga partipolitiken åt sidan och ta till sig av dessa förslag. Regeringens åtgärder hittills kommer inte att räcka och förhopppningsvis inser de det, menar Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén.
 

– Många av åtgärderna är välkomna – om än otillräckliga. Mer insatser än vad som hittills har gjorts kommer att vara nödvändigt under kommande veckor och månader. Grundläggande är också att företagen ser ett slut på detta - förväntningarnas betydelse för samhällsekonomin går inte att underskatta, menar Patrick Krassén.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna