För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Billigare att anställa ett bra steg

Publicerad 9 sep 2019
Företagarna välkomnar ingångsavdraget för att sänka kostnaden för att anställa.

Regeringen tillkännagav på måndagen förslaget om ett ”ingångsavdrag”, som en del av den kommande budgetpropositionen. Arbetsgivare som anställer personer som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid – som unga utan högskoleutbildning, nyanlända och långtidsarbetslösa – kommer att betala endast 10,2 procent i arbetsgivaravgifter (den normala skattesatsen är drygt 31 procent) under de två första åren, på löner upp till 23 500 kronor i månaden.

- Det är ett välkommet steg att kostnaden för att anställa sänks på detta sätt. De höga generella arbetsgivaravgifterna hämmar jobbskapande, särskilt i mindre företag – där fyra av fem nya jobb i ekonomin skapas, säger Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna.

Ingångsavdraget är en del av överenskommelsen mellan regeringen och C och L. Sedan tidigare finns det så kallade ”växa-stödet”, som innebär liknande nedsatt arbetsgivaravgift för de minsta företagen när de anställer sin första medarbetare.

- Vi skulle gärna se att arbetsgivaravgifterna sänks generellt, särskilt den rena skattedelen som kallas allmän löneavgift. Sänkningar riktade till grupper av arbetstagare som har särskilt svårt att komma in på arbetsmarknaden kan dock vara ett användbart verktyg för att få jobbeffekter för just dessa grupper. Det ena behöver inte utesluta det andra. Vi hoppas att regeringen återkommer med fler förslag om sänkta kostnader för att anställa, säger Patrick Krassén.

Fler nyheter från Företagarna