För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna reder ut: blir det en Brexit nu?

Publicerad 17 okt 2019
Ett nytt Brexit-avtal mellan Storbritanniens regering och EU är klart – men läget är fortfarande oklart.

På torsdagen kom nyheten att Storbritanniens regering och EU:s förhandlare kommit överens om ett nytt Brexit-avtal. Företagarnas chefsekonom reder ut vad det betyder i praktiken.

Ett nytt Brexit-avtal. Vad betyder detta?

− I korthet kan detta innebära att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober, men på ett ordnat och lugnt sätt, snarare än genom en så kallad hård Brexit utan avtal. I princip handlar det om att en övergångsperiod till december nästa år under vilken det mesta kommer att vara som i dag. Det är dock för tidigt att räkna med detta. Överenskommelsen måste godkännas av det brittiska parlamentet på lördag, något som i dagsläget ser svårt ut. Dessutom ska avtalet godkännas av EU:s övriga medlemsstater.

Betyder detta att frågan om Brexit till slut är avgjord?

− Det är väldigt positivt att förhandlarna kommit överens om ett avtal och det ser ut som att vi är ett steg närmare ett ordnat utträde för Storbritannien. Samtidigt är det för tidigt att blåsa faran över, inget är klart ännu.

Vad kan svenska företag som berörs av Brexit göra för att hantera situationen?

− Mitt främsta råd till företag som tror sig kunna bli direkt påverkade i händelse av en hård Brexit är fortfarande att tala med sina brittiska kunder, samt att tänka igenom och formulera strategier för hantering av möjliga effekter. Då kommer man kunna agera snabbare när detaljerna kring utfallet blir tydligare och därmed minimera riskerna.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna