För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Äntligen storföretag som tar ansvar för betaltiderna

Publicerad 14 nov 2019
Det är glädjande att ett relativt stort antal bolag redan stöttar initiativet om att korta betaltiderna, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Företagarna har länge arbetat för att stora företag inte ska använda sin starkare förhandlingsposition för att tvinga sina leverantörer – de små företagen – att vänta länge på att få betalt. Därför är det glädjande att se en lista över många svenska storföretag på en helsida i Dagens Industri på torsdagen. De står där för att de anslutit sig till den frivilliga Uppförandekoden för betaltider och därmed åtagit sig att betala sina underleverantörer i tid. Ett initiativ som bland annat Företagarna står bakom.

Koden innebär i korthet att storföretagen förbinder sig att betala småföretag som så begär på max 30 dagar räknat från när korrekt faktura är mottagen. De förbinder sig även att införa betalningsvillkoren vid nytecknande eller omförhandlingar av avtal inom max 18 månader. Läs mer på Föreningen för effektiva affärstransaktioner inom näringslivet s webbplats.

Tillväxten hämmas

Kortare betaltider är viktigt eftersom mindre och växande företag upplever allt fler problem med långa betalningstider och att storföretag förbättrar sin likviditet på bekostnad av underleverantörernas. Företag med en dominerande roll på marknaden använder helt enkelt underleverantörer som ”bank” genom att förlänga betaltider till både 60-, 90- och även 120 dagar, eller ännu längre.

Enligt en rapport från Bolagsverket och Tillväxtverket, antas de skulder som företag med fler än 250 anställda har till sina små och medelstora underleverantörer i Sverige uppgå till omkring 215 miljarder kronor. Att inte få betalt inom rimlig tid skapar svåra likviditetsproblem för de drabbade leverantörsföretagen som annars har stor tillväxtpotential och möjlighet till expansion, därmed blir det ett generellt problem för svenska företag och Sveriges konkurrenskraft.daniel_wiberg_580.jpg

− Det är väldigt viktigt att vi, Företagarna, genom Föreningen för effektiva affärstransaktioner inom näringslivet på detta sätt kan bidra till att lyfta de storföretag som faktiskt vill vända utvecklingen och korta betaltiderna, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Storföretag som visar vägen

Företagarna har arbetat hårt för att effektivt korta betaltiderna och stäva missbruk genom en kombination av ett frivilligt åtagande, i form av uppförandekoden för betaltider, och ökad transparens och rapportering om vilka betaltider som faktiskt tillämpas av storföretagen.

− Det är positivt att ett relativt stort antal bolag redan stöttar initiativet, och därmed visar vägen mot ett näringsliv med mer hållbara betalningsflöden. Nu hoppas vi på en ännu bredare uppslutning bakom koden, och att det på sikt kan leda till en generell attityd- och beteendeförändring i näringslivet så att ytterligare lagstiftning på området kan undvikas, säger Daniel Wiberg.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna