För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Välkommen ändring av fakturering av livsmedelskontroll

Publicerad 1 mar 2019
Företagare inom livsmedelsbranschen har länge påpekat det absurda i att bli fakturerade för tillsyn redan innan den genomförs och dessutom även om tillsyn inte genomförs alls.

Företagarna har länge drivit på i frågan att få till en förändring och äntligen ser det ut som om att det kommer att bli verklighet. Det är ett steg i rätt riktigt för att minska de administrativa kostnaderna för företagare.

− Att bli fakturerad för en tjänst som kanske aldrig kommer att utföras kan likställas vid att fakturera kunder för tjänster som man senare inte tänker utföra. Det skulle ses som ett brott i näringslivet. När kommunerna gör samma sak ska man bara tacka, ta emot och betala. Så kan vi inte ha det säger Helena Fond, ansvarig för regelförenklingsfrågor på Företagarna.

Företagarna har länge arbetat med frågan att tillsyn ska faktureras i efterhand och den verkar nu få en lösning för livsmedelsföretagen i och med det förslag som nu är ute för remiss. Förslaget innebär en anpassning av bestämmelser om kontroll i livsmedelskedjan till EU:s nya kontrollförordning vilket i detta fall är positivt.

− Självklart ska vi ha tillsyn, inte minst för att få bort oseriösa näringsidkare från marknaden men det måste finnas en rimlighet i hur tillsynen faktureras, säger Helena Fond.

Fler nyheter från Företagarna