För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vad gäller för tull vid handel med Storbritannien efter 29 mars?

Publicerad 18 mar 2019
Oklarheterna om Brexit gör att det inte alls är säkert om det blir import- och exporttull på varor som skickas till och från Storbritannien från och med 29 mars.

Den gångna veckan präglades av dramatik i det brittiska parlamentet. Underhuset röstade den 12 mars för en förlängning av utträdet ur EU. Det betyder att det förmodligen inte kommer att tas ut tullskatt på import och export de 29 mars, som hittills varit datum för Brexit.

− Men förlängningen av Storbritanniens utträde måste godkännas på EU-toppmötet som hålls i Bryssel den 21 och 22 mars. Det är först då vi kommer att veta mer om vad som gäller, säger Theresa Ryberg, EU- och handelsexpert på Företagarna och chef EEN.

Det går att se olika utfall för tullskatt beroende på vad som händer i närtid.

  • Om det blir förlängning: inga tullskatter 29 mars, men säkert senare – när vet vi ej ännu.

  • Om det mot förmodan skulle bli ett utträdesavtal: tullavgifter tillkommer två år efter 29 mars, det vill säga från och med den 1 april 2021. Hur mycket beror på vilka frihandelsavtal EU kommer att förhandla med Storbritannien;

  • Om det skulle bli en no-deal Brexit: tullavgifter kommer att tillämpas från och med den 29 mars på både export och import, till och från Storbritannien och EU. Då EU har en gemensam tullgräns gäller detta för alla medlemsstater inom EU, inklusive Sverige.

− Vi vet ännu inte hur en eventuell förlängning skulle se ut. Det kan gälla två månader, upp till åtta månader. Det kommer att bestämmas i Bryssel om några dagar. Återstår även sedan att se hur EU och Storbritannien förhandlar framtida handelsavtal, efter Brexit. Förmodligen blir det lägre tullavgifter än de som tillämpas i länder utan frihandelsavtal, säger Theresa Ryberg.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna