För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fortsatt högt stöldtryck inom byggsektorn

Publicerad 28 mar 2019
Dagsfärsk statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar att inbrotten för byggföretag når rekordhöga nivåer. ”Helt oacceptabelt” kommenterar Företagarnas expert.
Färsk statistik från Brottsförbyggande rådet visar att stölder på byggarbetsplatser ligger på en fortsatt hög nivå.

I den helårsstatistik som Brottsförebyggande rådet (BRÅ) publicerade i dag framkommer att inbrott med stöld på svenska byggarbetsplatser ökade till rekordhöga nivån 5 584 stycken 2018. Det är ett par procent högre än siffran för 2017 och hela 60 procent högre jämfört med 2013.

− Vi vet sedan tidigare att byggsektorn är bland de mest utsatta branscherna när det kommer till inbrott och stölder. Hela 50 procent av Sveriges byggföretagare har blivit utsatta för brott en eller flera gånger under de senaste fem åren, kommenterar Pontus Lindström, Företagarnas expert inom brott- och trygghetsfrågor.

Mörketal döljer fler brott

Statistiken visar även att stölder utan inbrott på byggarbetsplatser ökade med 25 procent 2018 jämfört med 2017. Samtidigt visar Företagarnas egna undersökningar att 42 procent av de företagare som blivit utsatta för brott avstår från att anmäla.

− Vi vet att det finns ett stort mörkertal i anmälningsstatistiken vilket troligtvis gör den verkliga bilden ännu dystrare. Det är ett samhällsmisslyckande att företagare inte ser någon mening med att anmäla brott eftersom det oftast inte leder till mycket mer än en nedlagd brottsutredning som inte är värd den tid och resurser som det tar att anmäla, säger Pontus Lindström.

Företagens otrygghet oacceptabel

I Företagarnas undersökning Brottslighet och polisens arbete har företagare även fått svara på om de anser att polisens resurser är tillräckliga för att företagare ska känna sig trygga. För samtliga branscher svarade 32 procent Ja på frågan. Inom byggsektorn var det endast var femte företagare vilket var den lägsta andelen av alla branscher.

− Det är helt oacceptabelt att Sveriges företagare inte känner sig trygga på grund av låg polisnärvaro. Nu finns det ett brett politiskt stöd för att öka antalet poliser vilket Företagarna välkomnar, även om det kommer ta lång tid. Det är även helt avgörande att denna utbyggnad inte leder till fler kontorstjänster utan att den polisiära närvaron ökar i hela landet. Varje kommun måste ha en direkt polisiär företagarkontakt med god förståelse för företagens verklighet, säger Pontus Lindström.

Fler nyheter från Företagarna