För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ekonomin mattas av

Publicerad 27 mar 2019
Ekonomin är fortsatt stark men bromsar in. Det visar en ny barometer från Konjunkturinstitutet.
Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.

Den svenska konjunkturen bromsar in. Det visar den senaste barometern från Konjunkturinstitutet som presenterades på onsdagen. I och för sig väntas BNP växa med 1,6 procent 2020 mot 1,5 procent i år, men ekonomin är inne i en avmattningsfas. Företag och hushåll har blivit mindre optimistiska samtidigt som resursutnyttjandet på arbetsmarknaden är fortsatt högt.

− KI:s konjunkturbarometer visar att konjunkturläget är fortsatt gott. Det intressanta är att dock att barometerindikatorn föll tillbaka något ytterligare under mars månad, till 101,7, från 101,9 i februari. Mest föll konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin som har lägre förväntningar på produktionen framöver. Sammantaget är det alltså ytterligare tecken på att vi har lämnat konjunkturtoppen och nu kan vara på väg in i en period med lägre tillväxt, säger Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.

Läget i ekonomin ställer krav på näringspolitiken.

− Det finns en hel del att ta tag i. Skattebördan för företag har ökat, arbetsmarknadens tudelning består och det har blivit mindre lönsamt att arbeta. Därför är det mycket bra att riksdagen har antagit en budget som för upp näringslivsfrågorna på agendan och att januariöverenskommelsen bygger vidare på denna mer näringsvänliga politik, konstaterar Daniel Wiberg.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna