För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ny brittisk premiärminister − samma gamla problem

Publicerad 24 maj 2019
Theresa Mays efterträdare får tre månader på sig att lösa det hon inte lyckats med på tre år.
Vem kommer att kliva in på 10 Downing Street efter Theresa May?

Storbritanniens premiärminister Theresa May avgår den 7 juni efter att ha misslyckats med att genomföra Brexit, och tappat det Konservativa partiets stöd. Det innebär att Storbritannien får en ny premiärminister under sommaren. Den personen kommer att få ta över rodret på det mycket omtalade Brexit-skeppet.

Vad händer nu?

Tiden är knapp. Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober 2019. Under juni månad kommer tävlingen om vem som ska efterträda Theresa May att starta. Boris Johnson, före detta utrikesminister, är favorit bland ett tiotal konservativa kandidater och några Tories.

− Om allt går bra har Storbritannien en ny premiärminister någon gång i juli. Den personen har då ungefär tre månader på sig att lösa det May inte lyckades med på nästan tre år, säger Theresa Ryberg, expert på handel och exportfrämjande på Företagarna.

Med samma förutsättningar i det brittiska parlamentet och EU:s orubbliga inställning till att den enda överenskommelsen som kommer att övervägas är den som May har förhandlat fram, blir det en ”new but same”-situation, fast med ännu smalare tidsram.

Ny folkomröstning?

Om den nya premiärministern skulle föreslå en ”No-Deal Brexit”, vilket det Konservativa partiet uppmanar, skulle det bli uppror i parlamentet. Det skulle kunna leda till att parlamentsledamöter röstar ner regeringen, med nytt val som följd. Alternativt skulle den nye premiärministern kunna föreslå en folkomröstning, vilket Tories är emot, säger Theresa Ryberg.

En ny kapten med samma gamla problem alltså. Osäkerheten kring själva Brexit växer, men även kring Storbritanniens framtida relationer till EU. En osäkerhet som vi förvisso är vana vid i nuläget, men som kastar en ny och lite mörkare skugga över hur svenska och europeiska företag skall hantera nuvarande och kommande handelsdiskussioner med brittiska kunder och leverantörer.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna