headphones newspaper video-player
Corona – råd och stöd för företagare

Krönika: Få med en kompis till vallokalen!

EU står inför en rad utmaningar. Inte minst handlar det om kompetensförsörjning i vården i en tid när vi blir allt äldre. Om detta skriver Företagarnas regionchef i en krönika på Arbetsmarknadsnytt.
Publicerad 16 maj 2019

"Jag var dryga 25 år fyllda när jag åkte på en konferens i Strasbourg som representant för Sveriges unga fackligt aktiva. Bakom stod några i raden av alla europeiska samverkansorganisationer som finns: European Youth Forum och European Trade Union Youth. Tema för konferensen var Europas demografiska utmaning. Vi blir allt äldre och allt färre barn föds vilket kan få svåra konsekvenser för Europa. En åldrande befolkning innebär fler pensionärer och färre personer som arbetar. Hur ska vi ha råd med framtidens finansiering av välfärden med detta utgångsläge?

Det finns olika sätt att möta utmaningarna. Ett väldigt handfast för min egen del var att på just den där konferensen falla för en av representanterna för Storbritannien, vilket sedan ledde till både bröllop och två barn.

Men det krävs förstås mer systematisk förändring av systemen för att möta demografiska utmaningar och säkra den framtida finansieringen av välfärden.  

Det är den ekonomiska tillväxten som är en förutsättning för att öka antalet sysselsatta, för att driva på innovationer och för att möta Europas demografiska utmaning.  Vi är nu mitt i en valrörelse inför ett val som spelar roll. Europas tillväxtmotor hackar och behöver smörjmedel för att fungera bättre.

Tänk om vi alla kunde ”få med en kompis” och på så sätt öka valdeltagandet den 26 maj? För jobben och välfärdens skull." 

Läs krönikan i sin helhet på Arbetsmarknadsnytt


Mer från hela Sverige


Krönikor


Coronakrisen