För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarpolitik i EU-parlamentet – så här tycker de nyvalda

Publicerad 28 maj 2019
Inför EU-parlamentsvalet frågade vi kandidaterna vad de vill göra för dig som är företagare. Här har vi listat svaren från dem som kan ta plats i parlamentet.

I skrivande stund pågår fortfarande den slutgiltiga rösträkningen efter EU-parlamentsvalet. Du kan följa rösträkningen på Valmyndighetens webbplats. Det brukar ta en vecka efter valdagen att fastställda det slutgiltiga valresultatet. Det kan därför inte uteslutas att en kandidat kryssar sig förbi de övriga på valsedeln. Men med den brasklappen kommer 16 av de 20 svenska EU-parlamentarikerna som tar plats i Bryssel och Strasbourg att vara nyvalda.  Endast Malin Björk (V), Fredrick Federley (C), Jytte Guteland (S) och Peter Lundgren (SD) är omvalda.

Femton av de tjugo nya parlamentarikerna svarade på frågorna i Företagarnas Kandidatkollen inför valet. Här har vi sammanställt vad de har gått till val på att göra för att förbättra för Sveriges småföretagare.


Alice Bah Kuhnke (MP)

Jag vill fortsätta med att stärka jämställdhet och rättssäkerhet i hela Europa. Det ger förutsättningar för en stark ekonomi inom EU och ökar möjligheterna för företag och företagare.

Malin Björk (V)

I dag kan seriösa företag med goda anställningsvillkor konkurreras ut av företag som dumpar sociala villkor för att pressa priserna. Vi vill bl.a. införa ett socialt protokoll för att sätta stopp för detta och stärka arbetsvillkoren, vilket även förbättrar situationen för seriösa företag, stora som små.

Johan Danielsson (S)

För många små och medelstora företag är det viktigt att vi får stopp på den osunda konkurrensen som idag slår ut eller försämrar för seriösa svenska företag. Företag med kollektivavtal ska inte behöva konkurrera med företag som dumpar både löner och arbetsvillkor. Det är också viktigt att EU-reglerna inte blir onödigt krångliga eller bidrar till en för stor administrativ börda för småföretagen. Men det är samtidigt viktigt att EU:s arbetsmiljöskydd och andra rättigheter på arbetslivets område ska gälla för alla arbetstagare, oavsett storlek på företag.

Fredrick Federley (C)

Sverige är ett exportberoende land med många företag, stora som små, helt beroende av export. För vår välfärd är det helt avgörande. Jag kommer arbeta för en bättre fungerande inre marknad och mer frihandel med övriga världen. Exempelvis måste den inre marknaden fullt ut ta fasta på den digitala ekonomin, tjänstesektorn och energi. Exempelvis anger en allt för hög andel tjänsteföretag att de upplever problem på den inre marknaden, exempelvis med offentlig upphandling, därför kommer jag arbeta mer med regelförenkling.

Heléne Fritzon (S)

1,4 miljoner svenskar har ett jobb att gå till tack vare exporten så en av de viktigaste förutsättningarna för att Sveriges småföretagare ska kunna utvecklas och växa är att EU:s inre marknad och den fria rörligheten fungerar. Mellan de 31 länderna ska varor, tjänster, personer och kapital kunna röra sig utan att hindras av tullar, avgifter, diskriminering eller nationella krav. När exporten och handeln ökar får fler människor en möjlighet att gå till jobbet. Det betyder att fler kan nå sina drömmar, försörja sin familj och bidra till vårt land. Så bygger vi ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

Jytte Guteland (S)

Jag vill att EU skapar bättre förutsättningar för småföretagen och deras viktiga roll i omställningen till ett hållbart samhälle digitalt som analogt och som främjar övergången till cirkulär ekonomi genom att använda resurser så effektivt som möjligt för att på så vis minska på klimatutsläppen och farliga ämnen.
Jag har, och kommer även i försättningen att verka för att seriösa småföretag som bidrar till ekonomisk, social och ekologisk hållbar utveckling premieras inom den inre marknaden. Men då måste vi skärpa regelverken i EU så att sådana företag inte drabbas av snedvriden konkurrens av oseriösa företag som tillåts verka mellan gränserna i dag enbart med syfte att fly skatter, och undvika nationella regler för arbetstagares rättigheter och socialt och miljömässigt skydd.

Pär Holmgren (MP)

Det är viktigt att EU fortsätter försvara mänskliga rättigheter och demokrati. Det bidrar till politisk och ekonomisk stabilitet i Europa, och det minskar riskerna för småföretagare.
Miljöpartiet är för frihandel på rättvisa villkor. Gemensamma regler på den europeiska marknaden underlättar även för småföretag. Men onödigt byråkratiskt krångel på handelsområdet ska bort. Företagare ska kunna lägga mindre tid på byråkrati, och istället ägna mer tid åt verksamheten.

Karin Karlsbro (L)

EU handlar i grunden om att människor ska kunna jobba, plugga, handla och resa fritt inom EU. Att försvara EU i en tid där man inte ska ta samarbetet för givet är viktigt för svenskt företagande. Företag ska inte behöva brottas med 28 olika regelverk för att konkurrera på den inre marknaden. Jag vill också arbeta för att EU öppnar fler handelsmöjligheter med omvärlden.

Arba Kokalari (M)

För mig är företagare Sveriges och Europas motor. Jag kommer att verka för att regelkrånglet och byråkratin ska minska för företagare. Jag kommer också vara pådrivande för att EU ska teckna fler frihandelsavtal och att EU slopar sina egna tullar, särskilt på produkter som bidrar till en grön och hållbar tillväxt.

David Lega (KD)

Jag vill fortsätta riva hinder på den inre marknaden så svenska företag enklare kan verka inom hela Europa. Samtidigt måste ny EU-lagstiftning alltid ses utifrån småföretagarnas perspektiv. Allt för ofta kommer lagstiftning som är framtagen enbart med storföretagens behov för ögonen, men ett regelverk som är lätt att hantera för stora organisationer och företag men svårt och dyrt för små.

Peter Lundgren (SD)

Frihandel är väldigt viktigt för tillväxten och för att företagare ska få bra villkor. Svenska Europaparlamentariker bör arbeta för svenska företagares och svenska konsumenters intressen varje dag i parlamentet. Enklare byråkrati och ett minimum av EU-regler är viktigt att tänka på. Viss högkvalificerad arbetskraftsinvandring kan i vissa fall vara nödvändigt.

Sara Skyttedal (KD)

Jag vill vara en grindvakt för onödig lagstiftning. Ofta välmenta EU-regleringar blir en börda för enskilda företagare. GDPR är kanske det mest omdiskuterade exemplet i närtid. När EU lagstiftar måste vi ställa oss frågan; står de problem, merkostnader och arbetsinsatser som denna lag ger upphov till i proportion till vad den vill uppnå? Jag tycket ofta det perspektivet saknas. Och det vill jag bidra med.

Tomas Tobé (M)

Jag är själv småföretagare i grunden och förstår därför vad som behövs. Fyra av fem nya jobb skapas av småföretag. Jag står för att minska regelkrångel, riva handelshinder och mer marknadsekonomi.

Jörgen Warborn (M)

Jag vill fokusera min insats för svenska företagare på tre områden: Frihandel, inre marknad och regelförenklingar. Sverige ska vara den främsta rösten för frihandel – inom EU och i världen. Nya frihandelsavtal ska innehålla småföretagarkapitel. Jag vill fördjupa den inre marknaden i EU, så att svenska företags kan göra fler och bättre affärer. Jag vill arbeta med att minska regelkrånglet för företagare och se till att uppnå rättvis konkurrens mellan företag i EU.

Charlie Weimers (SD)

Det måste bli enklare för svenska företag att verka inom EU. Nationella regelverk innebär alltför ofta olika hinder som gör det svårt eller omöjligt att etablera verksamhet utomlands. Dessa hinder måste rivas.
Det behövs en totalöversyn av EU:s direktiv. En sådan har aldrig tidigare skett, vilket lett till en gradvis ökande regelbörda. Vi konservativa i Europaparlamentet har föreslagit att nästa EU-kommission ska göra detta till en av sina huvudprioriteringar.

Svar saknas från:

Abir Al-Sahlani (C)
Erik Bergkvist (S)
Evin Incir (S)
Jessica Polfjärd (M)
Jessica Stegrud (SD)

Nyfiken på vad de andra svarade?

Fler än hundra kandidater till EU-parlamentet svarade på våra frågor. Du kan se alla svar i Kandidatkollen

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna