headphones newspaper video-player
Europaparlamentet i Strasbourg.

En lättnadens suck kantad med frågetecken

Det preliminära resultatet för valet till EU-parlamentet visar på fortsatt majoritet för partier som vill utveckla det europeiska samarbetet. För Sveriges företagare bör det innebära en lättnadens suck. Men det förutsätter att unionen även i framtiden fokuserar på kärnan i EU-samarbetet genom att riva handelshinder, minska regelkrångel för företag och utveckla den inre marknaden. Nu är det upp till bevis för partierna att leverera för småföretagen.

Till viss del skiljer sig det svenska valresultatet från det europeiska. I Sverige innebar valet en ökning för den centerkonservativa gruppen EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår. Även den konservativa och euroskeptiska gruppen ECR ökar med ett mandat genom Sverigedemokraternas valframgång. Förlorarna är den gröna och den socialdemokratiska gruppen som tillsammans minskar med tre mandat genom att Miljöpartiet och Feministiskt initiativ gjorde ett sämre val jämfört med 2014.

− Lyfter vi blicken till den europiska nivån går den gröna gruppen framåt tillsammans med den liberala ALDE-gruppen där Centerpartiet och Liberalerna (på håret ska tilläggas) ingår. Samtidigt har även högerpopulistiska partier gått framåt vilket skapar ett ännu mer fragmenterat och splittrat Europaparlament. Förlorarna är de två partigrupperna EPP och socialdemokratiska S&D i den tidigare stora mittenkoalitionen som nu förlorar sin majoritet, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Patrik Nilsson.

Underlätta för företagen i EU

Nu påbörjas intensiva förhandlingar med framförallt den gröna och liberala partigruppen för att forma en ny majoritet i Bryssel. Enkelt kommer det inte att bli och utgången är fortfarande oviss. Brexitfrågan är fortfarande kantad av frågetecken men om Storbritannien lämnar unionen den 31 oktober kommer antalet ledamöter minskas från dagens 751 till 705.

− Det är positivt att majoriteten av parlamentets partier är för ett fortsatt europeiskt samarbete även om de prioriterade frågorna ser olika ut. För Företagarna är det helt avgörande att EU under de kommande åren fortsätter de senaste decenniernas framgångsrika arbete med att utveckla den inre marknaden, arbeta för minskat regelkrångel för företag och riva handelshinder, säger Patrik Nilsson.

Inför valet till Europaparlamentet lanserade Företagarna en kandidatkoll där över 100 kandidater fick svara på frågor om hur de vill jobba för förbättrade villkor för Sveriges småföretagare om de blir valda. Genomgående bland svaren från nästan alla av de kandidater som ser ut att ta en plats i Bryssel är att verka för minskat regelkrångel och att riva handelshinder. Företagarna kommer jobba stenhårt under de kommande fem åren för att se till att parlamentarikerna står vid sina ord och inte glömmer bort sina vallöften.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap
VÄLJ MEDLEMSKAP, ANGE POSTNUMMER OCH ANTAL ANSTÄLLDA OCH SE ÅRSKOSTNAD