För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Arbetsförmedlingen och ett nytt system för matchning

Publicerad 10 maj 2019
Arbetsförmedlingen har fått i uppdrag av regeringen att inleda reformeringen av myndigheten genom att analysera förutsättningarna och förbereda inför de stora förändringar som ska genomföras.

Reformationen är en del av Januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna som innebär att myndighetsuppdraget ska renodlas och matchningen läggs ut på fristående aktörer. Företagarna välkomnar denna reformation då Arbetsförmedlingen misslyckas med sitt matchningsuppdrag idag trots stora insatser, både ekonomiska och genom gemensamma projekt.

Arbetsförmedlingen har bland annat fått i uppdrag att:

  • Analysera hur krav på och kontroll av matchningsaktörer kan utformas i det nya LOV-systemet

Hur dessa krav och processen för ansökan ser ut är viktigt. Det handlar om att säkerställa att aktörerna är seriösa och för att lyckas med det måste rätt krav ställas. Dock är själva uppföljningen av de ställda kraven än viktigare. Detta för att säkerställa att kraven levs upp till, men också för att löpande stämma av effekt och utbetalning av ersättning till matchningsaktörer.

  • Hur ersättningsmodellen till fristående matchningsaktörer kan utformas

Hur ersättningsmodellen till matchningsaktörerna utformas är av största vikt för att ge rätt förutsättningar för att en sund marknad skapas. Det handlar om att delvis bygga en attraktiv marknad med en mångfald av aktörer, där man samtidigt säkerställer att aktörerna håller god kvalitet, är seriösa och att hela Sverige täcks av aktiva matchningsaktörer. Dessa faktorer är viktiga för att företagare och andra arbetsgivare ska få möjligheter till stärkt kompetensförsörjning och att individer i hela landet får den hjälp och stöd de behöver.

Företagarna anser att en diversifierad ersättningsmodell som betalas ut i olika steg skapar goda förutsättningar för detta. Ersättningen bör diversifieras utifrån geografi för att säkerställa geografisk täckning. Den bör diversifieras på en individbasis för att säkerställa att alla individer får stöd. Den bör också betalas ut till matchningsaktören i olika steg för att säkerställa långsiktighet och kvalitet.

  • Hur kommuners ansvar och insatser kan tillvaratas och samverkan säkerställas

Idag utför kommuner runt om i landet delar av Arbetsförmedlingens uppdrag när myndigheten inte lyckas i tillräcklig utsträckning. Ett starkt incitament för kommunerna att göra detta är att det är de som står med notan för försörjningsstödet till de arbetslösa, varför de i vissa fall själva tar initiativ och arbetar för att få arbetslösa inom kommunen i arbete. I denna reformering av systemet för matchning är det dock viktigt att kommuner och andra offentliga aktörer tar ett steg bakåt, att ansvarsfördelningen mellan dessa och de fristående matchningsaktörerna tydliggörs. Det finns risk att det tar tid för den marknaden att etablera sig fullt ut i hela landet – dock är det viktigt att det får ta tid. Om kommuner eller andra offentliga aktörer etablerar sig på marknaden kommer det medföra sned konkurrens i dessa kommuner eller regioner, där privata eller fristående aktörer får svårt att etablera sig.

  • Hur Arbetsförmedlingens tillgänglighet och lokala närvaro bör utvecklas

Att Arbetsförmedlingen i större utsträckning ska integreras i de statliga servicekontor som finns runt om i landet är något i välkomnar. Det är viktigt för att säkerställa tillgänglighet och för att värna den nödvändiga samverkan med både matchningsaktörer, kommuner och andra offentliga verksamheter. En tydlighet i ansvarsfördelningen sinsemellan är klokt.

Företagare har idag lågt förtroende och använder myndigheten vid rekrytering i mycket begränsad omfattning. En viktig bakomliggande orsak till detta är att myndigheten har i uppdrag att arbeta med de individer som står längst bort från arbetsmarknaden, och på bekostnad av kontakten med och relationen till arbetsgivarna. Vi ser att ett nytt system för matchning har god potential att stärka företagares möjligheter att få tag på rätt kompetens genom bättre stöd i att identifiera kompetensbehov och få hjälp med matchningen.

I uppdraget är det tydligt uttryckt att reformeringen ska ske ordnat och successivt. Det är ett klokt tillvägagångssätt i en så pass omfattande reformprocess som detta innebär. Det är en utmaning att skapa ramar för en attraktiv och hållbar marknad som leder till önskat resultat. Det är även viktigt att inte skapa ett system som är för låst, utan där utrymme finns för justeringar allteftersom lärdomar och erfarenheter kommer in.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna