headphones newspaper video-player

Boka smart och packa klokt

Som småföretagare finns det några knep du kan ta till för att få din logistik att rulla på så smidigt som möjligt.
Publicerad 3 jun 2019

Logistik är lätt att ta för givet, särskilt när allt flyter på som det ska. Men logistikprocesser är avancerade och ett litet fel kan fortplanta sig vidare och bromsa upp hela flöden. Som småföretagare kan det vara extra känsligt när verksamheten stannar upp på grund av att logistiken inte rullar på. Men det finns sätt att undvika de enklaste fallgroparna.

–  Det kan låta självklart men det första är att se till att du som avsändare har rätt adresser och kontaktuppgifter till dina mottagare. Se också till att informationen om vikt och volym stämmer, vill det sig riktigt illa kanske godset inte får plats vid upphämtning om måtten är felaktiga. Det här är detaljer men tyvärr är de ofta orsaken till problem, säger Eva Lindblom på DB Schenker.

Bli en bättre logistikköpare

Att packa rätt och efter de krav som ställs för att skydda godset, men också för att inte betala för mer vikt eller volym än nödvändigt är också ett bra tips för den som vill underlätta logistiken.

–  Det är också bra att du som logistikköpare kontrollerar turlistan. Hämtas och lämnas det varje dag på orten? Går det sändningar till hela landet varje dag? påminner Eva Lindblom.

Hon understryker också vikten av att tänka på när på dagen du gör din bokning. I regel hämtar DB Schenker samma dag om en bokning görs före klockan 12.00. Om upphämtning inte kan ske samma dag kontaktas du som kund och en ny upphämtningsdag bokas in.

–  Vill du vara säker på hur ditt lokala kontor arbetar kan du alltid ringa och fråga. Har du specifika önskemål så har vi också flera tillval. Tidslossning garanterar att sändningen kommer en viss tid på dagen, express att den kommer före klockan 10. Vill du skicka utomlands finns också en mängd tillval att göra, avslutar Eva Lindblom.

Checklista

  • Är vikt och volym korrekt angivet?
  • Stämmer adresser och kontaktuppgifter?
  • Sitter etiketten på sidan av kartongen så den inte skadas om något annat ställs på din kartong? Om streckkoden viks eller skadas kan det bli förseningar.
  • Behöver du tillval?

Kom ihåg! En turlista är ungefärlig, den är inget tidslöfte.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna

Mindre bonus och mera malus

Lägre klimatbonus för laddhybrider och ett pristak för elbilar som kan få bonus är två av nyheterna när regeringen föreslår skärpta styrmedel av fordon.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter