För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vi ska hårdbevaka regeringens löften

Publicerad 16 jan 2019
Efter fyra månader av politiska låsningar kommer nu upplösningen. Företagarna välkomnar att Sverige ser ut att få en ny regering före helgen.
Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef pä Företagarna.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelade under onsdagen att partiet kommer att rösta gult till Stefan Löfven som statsminister vid en omröstning i riksdagen. Det betyder varken ja eller nej, utan avstår. Därmed är motståndet mot en Löfven II-regering inte stort nog för att kunna blockera den. Eftersom även Liberalerna och Centerpartiet är beredda att rösta gult för en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet ser den segdragna regeringsfrågan ut att få en lösning före helgen.

– Innehållet i den sedan tidigare presenterade uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet är överraskande bra. Det är även bra att politiken återigen handlar om sakfrågor. Innehållet rör frågor som Företagarna länge har jobbat för, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Patrik Nilsson.

22 punkter om företagande och näringsliv

Överenskommelsen mellan de fyra partierna är ett budgetsamarbete som innehåller totalt 73 punkter. 22 av dessa handlar om företagande och näringsliv. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att utgöra regering.

– Sverige är i behov av strukturella reformer. Flera sådana finns föreslagna. Lejonparten av reformerna ska genomföras inom mandatperioden. Nu behöver vi i Företagarna jobba hårt för att se till att detta blir verklighet, säger Patrik Nilsson.

Flera av punkterna i överenskommelsen är viktiga för Sveriges företagare. Borttagandet av den extra beskattningen vid generationsväxling och förenklade 3:12-regeler är exempel på det. Likaså att småföretag inkluderas i politiska arbetsmarknadsåtgärder och integration samt att Rut-avdraget ska breddas och tredubblas. Överenskommelsen innehåller även välbehövlig modernisering av arbetsrätten och förändring av Arbetsförmedlingens roll. Dessutom begravs den skadliga frågan om att begränsa vinster i välfärden. Partierna är även överens om att stoppa kompetensutvisningarna och förbättra möjligheter att driva företag i hela landet.

Fler nyheter från Företagarna