För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Välkomna åtgärder mot kompetensbristen

Publicerad 24 jan 2019
I budgetuppgörelsen mellan S, MP, C och L listas flera åtgärder för att stärka möjligheter till omställning och företagens behov av rätt kompetens.

Kompetensbrist är det största tillväxthindret för de svenska företagen. Det är inte bara ett problem i högkonjunktur, utan även när aktiviteten i ekonomin mattas av. Samtidigt ser vi en snabb förändringstakt inom delar av arbetsmarknaden pådriven av en allt snabbare digitalisering. Både konjunkturen och strukturella orsaker gör att politiken behöver möta upp behoven på arbetsmarknaden med effektiva åtgärder.

– Ur Företagarnas perspektiv är goda möjligheter för individer att ställa om, tillgång till rätt utbildning på rätt nivå, validering och möjlighet till yrkesväxling viktiga parametrar för att klara sviktande ekonomi, förändringar på arbetsmarknaden och säkerställa företagens tillgång på rätt kompetens, säger Hanna Cederqvist, Företagarnas expert på kompetensförsörjning.

Kunskapslyftet byggs ut

I fyrpartiöverenskommelsen för mandatperioden har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna enats om att bygga ut kunskapslyftet, inklusive högskola, yrkeshögskola, vuxenutbildning och yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning.

– Det är mycket positivt att kunskapslyftet byggs ut. Samtidigt ser vi ett stort behov av att fler utbildningar, precis som yrkeshögskolan, tas fram i samråd med och utformas utefter näringslivets behov, säger Hanna Cederqvist.

Studiemedelssystemet justeras 

En annan åtgärd i överenskommelsen är att erbjuda mer generösa villkor inom studiemedelssystemet för att underlätta för dem som vill vidareutbilda sig eller omskola sig högre upp i åldrarna.

– Ekonomin är i dag ett hinder för många som redan är etablerade på arbetsmarknaden men har behov av att om- eller vidareutbilda sig. Att göra villkoren inom studiemedelssystemet mer generösa kan, rätt utformat, göra det lättare för fler att ta steget, säger Hanna Cederqvist.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna