headphones newspaper video-player

Överraskande kompromiss i regeringsfrågan

11 jan 2019
Det är islossning i regeringsförhandlingarna. Utkastet till en regeringsuppgörelse mellan S, MP, C och L innehåller sakpolitiskt viktiga förflyttningar för ett bättre företagsklimat.

På fredagen blev det klart att Centerpartiet kommer att ställa sig bakom den uppgörelse med Socialdemokraterna och Miljöpartiet som presenterats, förutsatt att Liberalerna också gör det. Liberalerna kommer att fatta beslut på söndag då partiet håller partiråd.

– Sakpolitiskt innehåller uppgörelsen många punkter som Företagarna länge arbetat för och som kommer att förbättra företagsklimatet avsevärt, förutsatt att det genomförs, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Patrik Nilsson.

Strukturreformer på arbetsmarknaden är något som Företagarna har efterfrågat under lång tid, liksom lägre skattetryck och en bättre fungerande matchning på arbetsmarknaden genom att göra om Arbetsförmedlingens uppdrag. Läs mer i Företagarnas valplattform

– Det är överraskande att uppgörelsen innehåller så många punkter som Företagarna står bakom med tanke på att vi under hela den gångna mandatperioden varit tvungna att jobba i stark motvind. Vi kommer att behöva vara vaksamma och verkligen följa upp politiken från dag ett så att den genomförs, om detta blir den kommande regeringens plattform, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Ännu är ingenting beslutat och klart. I helgen fattar Liberalerna och Centerpartiet formellt beslut om att ställa sig bakom uppgörelsen. Liberalerna har hittills varit splittrat i synen på att stödja en regering ledd av Socialdemokraterna eller Moderaterna.

På måndag kommer riksdagens talman att meddela vem som kommer att få i uppdrag att bilda regering. Sedan kommer riksdagen att rösta om statsministerkandidaten på onsdagen.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap
VÄLJ MEDLEMSKAP, ANGE POSTNUMMER OCH ANTAL ANSTÄLLDA OCH SE ÅRSKOSTNAD