headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag

Mingel med företagande i fokus

31 jan 2019
På onsdagen arrangerade Företagarna ett sprakande vintermingel i Norrskens startupmiljö för socialt entreprenörskap i Stockholm. En av dem som deltog var näringsminister Ibrahim Baylan.

Företagare, politiker och opinionsbildare strömmade till de gamla spårvagnshallarna på Birger Jarlsgatan i Stockholm där Norrsken Foundation samlar techbolag med ett samhällsförbättrande syfte. Det var många som inte ville missa när Företagarna bjöd in till vintermingel.

Företagarnas styrelseordförande Fabian Bengtsson och vd Günther Mårder ramade in kvällen med ett par reflektioner.

– Under valet i höstas var det ett väldigt fokus i den politiska debatten om fördelningen av skattekronor, men det var färre samtal om hur skattekronorna kan bli fler, konstaterade Günther Mårder apropå att de små och medelstora företagen skapar fyra av fem nya jobb.

– Företagande är så mycket mer än att bara gå till jobbet och tjäna pengar. Vi ser möjligheter i det mesta, men varför gör de det så svårt? Varför finns det så mycket regler och byråkrati? undrade Fabian Bengtsson som sammanfattade vanliga frågarna han möter under sina resor i företagarsverige.

En av alla som kom till minglet var nya näringsministern Ibrahim Baylan (S). Han fick kliva upp på scenen och föra ett samtal med Günther Mårder. Januariavtalet mellan regeringen och de två oppositionspartierna Centerpartiet och Liberalerna ska hållas, betonade näringsministern och fortsatte med att nämna några handfasta frågor där han vill flytta fram positionera.

– Regelförenklingar, lätt att säga men har ju visat sig svårare att leverera. När det handlar om kompetensförsörjning vill vi hitta ett bättre system, inte minst regionalt, så att man kan hitta den kompetens man behöver för att fortsätta växa. När det gäller finansiering vet vi att det särskilt ute i landet inte är så enkelt för små och medelstora företag att hitta finansiering, sade Ibrahim Baylan.

Företagarnas experter Hanna Cederqvist, Anna Libietis och Lise-Lotte Argulander tog över taktpinnen och höll flera rappa panelsamtal med gästerna. En av de frågor som diskuterades var arbetskraftinvandring och de uppmärksammade kompetensutvisningarna.

– Vi behöver ett särskilt visum för kompetent arbetskraft, menade statssekretaren Maria Ferm (MP) under ett av kvällens panelsamtal.

Representanter från Sveriges Ingenjörer och Svenskt näringsliv betonde vikten av att de förslagna förändringarna i LAS faktiskt blir verklighet då förutsättningarna på arbetsmarknaden är i stort behov av anpassning till samtidens nya förutsättningar.

Se alla bilder från Företagarnas vintermingel

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap