För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Återigen ökar osäkerhet om Brexit

Publicerad 16 jan 2019
Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg ger dig som driver företag som påverkas av Brexit råd om hur du ska tänka nu.

På tisdagen röstades premiärminister Theresa Mays förslag till utträdesavtal mellan Storbritannien och EU ned av det brittiska parlamentet. Därmed ökar osäkerheten återigen om vad som kommer att hända efter den 29 mars, då Storbritannien lämnar EU.

Ingenting har tyvärr blivit klarar av tisdagens händelser i det brittiska parlamentet, tvärt om konstaterar Företagarna chefsekonom Daniel Wiberg.

– Paradoxalt så ökar både risken för en så kallad hård Brexit, helt utan avtal, och sannolikheten för att Storbritannien åtminstone några månader till stannar i EU. Kanske blir det till och med fråga om en ny folkomröstning. Klart är att osäkerheten om hur detta kommer sluta är mycket stor, säger han.

Storbritanniens utträde ur Europeiska Unionen, Brexit, är en av de största utmaningarna som i skrivande stund påverkat den inre marknadens funktion och utveckling. Tisdagens händelser visar att utträdets slutliga villkor är än så länge oklara.

– Mitt råd till företag som vet med sig eller tror att de kommer påverkas är att först och främst se över vilken typ av affärsrelationer och hur stora de är med Storbritannien. Sedan är det bra att ta kontakt med sina affärspartner i Storbritannien och tillsammans scanna av läget och möjliga konsekvenser. Ett annat tips är att titta på ansvariga myndigheters hemsidor och informationsmaterial. På exempelvis Kommerskollegiums och Tullverkets hemsidor finns det råd och tips till företag som handlar med Storbritannien. Det kan vara ett bra startsnöre för att sedan finna mer specifik information, säger Daniel Wiberg.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna