headphones newspaper video-player
Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna, välkomnar regeringens besked om sänkta arbetsgivaravgifter för de minsta företagen.

Välkommen sänkning av arbetsgivaravgiften

Nedsättningen av skatten på att anställa för de minsta företagen, det så kallade ”växa-stödet”, kommer att utökas. Det meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) i en intervju i SR Ekot under söndagen. Enmansföretagare som anställer sin första medarbetare kommer att betala nedsatt arbetsgivaravgift under de första två åren. Företagarna välkomnar beskedet.

- Att denna skattelättnad utökas visar att regeringen inser att höga skatter på att anställa är dåligt för sysselsättningen och för företagens möjlighet att expandera. Det är lite irriterande att man fortsätter att kalla det för ett ”stöd”, när det handlar om sänkt skatt på att anställa, men det är ett positivt steg. Arbetsgivaravgifterna behöver sänkas generellt, men det har chans att göra mest nytta för de minsta företagen, säger Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna.

Bör utökas till fler företag

Växa-stödet innebär att enmansföretag som anställer en person bara ska betala ålderspensionsavgift (10,21%) på den ersättning som betalas till den först anställda medarbetaren. En del begränsningar och krav finns, till exempel vad avser minsta anställningstid och arbetstid. Nedsättningen gäller för lönesummor upp till motsvarande 25 000 kronor i månaden (300 000 kr per år).

- Vi skulle vilja se att denna sänkning av arbetsgivaravgiften utökas till att gälla fler anställda. Steget från noll anställda till en är stort, men från en till två är också stort och innebär att företagaren tar än större risk och ansvar. Fyra av fem nya jobb skapas i de små företagen och det vore därför klok politik att minska kostnaden för dessa ytterligare, säger Patrick Krassén.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap
VÄLJ MEDLEMSKAP, ANGE POSTNUMMER OCH ANTAL ANSTÄLLDA OCH SE ÅRSKOSTNAD