För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Trots överenskommelsen - LAS utvidgas via bakvägen

Publicerad 5 feb 2019
En av de mest omdiskuterade delarna av Januariöverenskommelsen mellan Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna har varit frågan om turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd (LAS).

Den så kallade Pensionsgruppen bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet hade redan 2017 kommit överens om att göra förändringar i LAS. Nu kommer handfasta förslag på hur detta ska gå till. Dessa går tvärt emot de förändringar som debatterats i Januariöverenskommelsen.

I Pensionsgruppen har partierna nämligen beslutat att etappvis höja lägsta åldern för att ta ut allmän pension från dagens 61 år till 64 år 2026. Samtidigt har partierna kommit överens om att ensidigt höja rätten att ha kvar ”sin anställning” från dagens 67 år till 69 år 2023.

– Förändringen rör ca 200 000 individer på arbetsmarknaden som är anställda på alla Sveriges arbetsplatser. Det är därmed en fråga som berör väsentligt fler anställda och arbetsgivare än förändringar av turordningsreglerna, säger Erik Ageberg näringspolitisk expert på Företagarna.

Det står alltså klart att svenska folket behöver arbeta längre upp i åldrarna för att trygga
pensionssystemet. Det uppnås inte genom att ensidigt höja rätten att ha kvar en anställning med två år, utan att ge arbetsgivare några ytterligare verktyg att styra över vem som arbetar i företaget.

– Detta skapar ytterligare inlåsningseffekter och därför blir utredningen och genomförandet av en flexiblare LAS i samspel med bland annat en höjd pensionsålder oerhört viktigt. Vi ser det som helt nödvändigt att man möjliggör en högre grad av flexibilitet i hur arbetsgivare kan besluta om att organisera sina arbetsplatser, säger Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna