För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Prioritera trygghet för företagare

Publicerad 21 feb 2019
Två av fem företagare med småbarn har inte varit föräldralediga alls, visar Företagarnas nya rapport #Föräldrafällan 2.0.
Erik Ageberg, socialförsäkringsexpert på Företagarna

Det fyrkantiga regelverket, svårigheten att få sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI) fastställd och myndigheternas oförståelse för företagandets villkor tvingar många företagande föräldrar att välja mellan sitt företag och sitt föräldraskap.

Trots att företagare bidrar till socialförsäkringssystemet på samma sätt som anställda kan de, av olika skäl, inte nyttja det på samma premisser.

Prioritera företagares trygghet framför familjeveckan

I ljuset av att få företagare kan vara föräldralediga framstår regeringens ambition att införa en extra familjevecka som ett hån. Företagarna blir de som får bekosta familjeveckan – genom minskad produktivitet och sin skattesedel – samtidigt som det blir ytterligare en ledighet som de inte kan utnyttja. Istället för en familjevecka för anställda hade ett radikalt förslag varit att först och främst säkra tryggheten för Sveriges företagare, framför att införa en familjevecka i ett land som redan har en av världens mest generösa föräldraledigheter.

Positiva till "opt-out"

Rapporten visar samtidigt att en majoritet av företagarna är positivt inställda till möjligheten att ställa sig utanför trygghetssystemet och själva ansvara för sin sociala trygghet. Det kan vara en möjlig väg framåt. I gengäld skulle de betala betydligt mindre skatt. En tänkbar modell skulle kunna vara att företag bygger upp buffertar till föräldraledighet och sjukfrånvaro, mot slopade sociala avgifter.

#Föräldrafällan 2.0 visar klart och tydligt att det är hög tid att företagarnas villkor prioriteras. En flexiblare föräldraförsäkring är en bra start. Vi har förslagen.

Fler nyheter från Företagarna