För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Erbarmligt dåligt regelförenklingsarbete

Publicerad 26 feb 2019
Regelrådet har lämnat sin årsrapport för 2018 till näringsdepartementet. Dessvärre är det en sorglig läsning, säger Företagarnas expert Erik Ageberg.

I Regelrådets årsrapport beskrivs hur departement och myndigheter har utrett konsekvenserna på företag av sina förslag. Endast strax över hälften av alla remitterade förslag innehöll godtagbara konsekvensutredningar.

−Det är erbarmligt dåligt. I hälften av departementens och myndigheternas förslag saknas det analyser av vilka effekterna blir på företag. Det innebär att det ofta fattas beslut i blindo, säger Erik Ageberg som ansvarar för Företagarnas arbete med att minska företagens regelbörda.

Regelrådets har i dag en konsultativ roll. Ett kraftfullt Regelråd skulle kräva ett större självbestämmande med möjlighet att stoppa förslag eller ett kraftigt förändrat beteende bland lagstiftare. Företagarna har framfört förslaget att införa en ”stoppmekanism” för förslag vars konsekvensutredning inte håller tillräckligt god kvalitet. Möjligheten att tillfälligt stoppa, eller återremittera, förslag som inte varit utredda kan leda till bättre kvalitet på konsekvensutredningarna.

− I närmre ett decennium har Regelrådet betonat vikten av att konsekvensutredningsarbetet prioriteras och att det hos samtliga departement och myndigheter. Det måste finnas en vilja att förstå frågorna och processen med att utreda konsekvenser av regler. Det är djupt oroande att resultatet är så illavarslande, säger Erik Ageberg.  

Detta vill Företagarna göra

  • Stärka Regelrådets mandat och omvandla Regelrådet till en egen myndighet med egen budget och beslutanderätt.
  • Inför en ”stoppmekanism” för förslag vars konsekvensutredning inte håller tillräckligt god kvalitet. 
  • Lagstiftare bör systematiskt arbeta för att minska företagens administrativa börda och omkostnader.

 

Fler nyheter från Företagarna