headphones newspaper video-player

10 tips för mänsklig hållbarhet på jobbet

Tio tips till dig som ledare! Psykologen och föreläsaren Ingrid Almgren Sjölander berättar hur du skapar mänsklig hållbarhet på arbetsplatsen.
Publicerad 7 feb 2019


• Din uppmärksamhet är en tillväxtfaktor - både i din egen hjärna och hos medarbetarna. Fokusera starkt på de beteenden du vill se mer av. Belöna alla små, små tecken på det du vill se mer av.

• Lägg mycket fokus på det som är positivt och fungerar. Lyft det, hylla det som om det är regeln, inte undantaget. Våra hjärnor fokuserar naturligt på allt som inte funkar. Utmana det och våga "go positive".

• Arbeta för en miljö där alla säger "hej" och "hejdå" till varandra, varje dag. Det är så relationer byggs - ett varmt hej ställer in vårt nervsystem på trygghet, kreativitet och god prestation.

• Din närvaro är ett starkare förändringsincitament än alla presentationer eller grafer. Det gröna systemet behöver ett annat tempo - skruva ned på takten regelbundet och skapa meningsfulla kontaktytor med dina medarbetare som inte handlar om prestation. Det kommer inte att minska effektiviteten. Hör mer i företagarpodden om hur viktigt det är för oss att bli "gröna" regelbundet.

• Inrätta rutiner och pauser som stöder meningsfull kontakt som bryter av arbetsdagen - och delta själv. Fikapausen är faktiskt jobb för en chef - viktigt jobb i form av närvaro med medarbetare. Det här är när ni lär känna varandra.

• Känn dina medarbetares "vanliga" sätt att vara, väl. Håll koll på alla förändringar. Ta upp de som är negativa tidigt. Samma sak gäller dig själv.

• Av de främsta faktorerna bakom jobbbyten är att chefen inte uppskattade mig. Var generös med din uppskattning. Alla vi växer av varma ögon som ser oss - vi vill göra rätt.

• Bidra till ett arbetsklimat där man vågar visa sårbarhet. Du bidrar stort genom att visa egen mänsklighet. Du har igen det i allt arbete med psykisk hälsa, som bygger just på att dina medarbetare känner att vägen till dig är öppen.

• Var alltid snäll mot dig själv. Alla är vi människor och ställer till det, att visa självsnällhet för egna misstag gör att dina medarbetare vågar vara ärligare med dig.

• Se till så att du själv har "cirkelrörelsen" igång - både privat och i arbetet. 

Lyssna på Företagarpodden där Ingrid Almgren Sjölander samtalar med Företagarnas vd Günther Mårder om vad du kan göra som chef och medarbetare som har direkt effekt - och om hur en arbetsplats bör fungera för att skapa ett hållbart liv.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Locket på om Las

Trots regeringens löfte om att utredningarna om ny arbetsmarknadspolitik skulle föra dialog har kontakten varit i det närmaste obefintlig.

Småföretagen ser ljusning

Antalet arbetstillfällen i de svenska småföretagen har minskat kraftigt under det senaste året, men nu ser de ljust på framtiden igen, visar en ny rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor