För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

”Vi behöver veta mer om företagarnas behov”

Publicerad 5 dec 2019
Arbetsmiljöverket intensifierar arbetet med att ta reda på mer om vilka behov företagare har för att kunna skapa en bra arbetsmiljö.

I Företagarnas nya myndighetsranking som mäter både förtroende för en myndighet och bemötande och service har Arbetsmiljöverket under en tid fått ett förhållandevis lågt resultat. Arbetsmiljöverkets kommunikationschef Greta Svensson kommenterar resultatet.

Era resultat på service och bemötande i år är 2,7 på en femgradig skala. Samma betyg gäller förtroende. Varför tror du att det är så?

– Svårt att säga varför. Vi har andra undersökningar som visar att Arbetsmiljöverket har högt förtroende, särskilt bland de som haft kontakt med oss. Självfallet är det viktigt att vi har högt förtroende bland våra målgrupper och småföretagen är viktiga eftersom de ansvarar för arbetsmiljön för väldigt många arbetstagare. I vårt arbete träffar vi småföretag varje dag och erfarenheten är att de flesta är nöjda med vårt arbete och ser positivt på våra besök.


Vi kan också se att regler kopplade till arbetsmiljö är betungande för många företagare. Vad ser du bör göras framöver för att denna regelbörda ska kunna minska?Greta Svensson.jpg

− Vi har lagar som styr vårt arbete och regelverket är inget vi kan tumma på. Ytterst handlar våra regler om att skydda alla på arbetsplatsen så att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av sitt arbete. Samtidigt pågår ett intensivt arbete med att förtydliga och tillgängliggöra reglerna för att möta behov bland annat hos småföretagen.
Inom Arbetsmiljöverkets utvecklingsarbete med regelförnyelse ingår också att ta fram stöd i arbetsmiljöarbetet. Vi har påbörjat diskussioner med Tillväxtverket där vi till exempel ser möjlighet att vara med i utvecklingen av tjänsten verksamt.se. med målsättningen att underlätta för företagare.

Vilka utvecklingsmöjligheter ser du i er service?

− Vårt regelförnyelsearbete är ett viktigt utvecklingsområde. Vi prioriterar insatser där arbetsmiljöriskerna är som störst. En viktig kunskapskälla i arbetsmiljöarbetet är vår hemsida av.se.
Vi behöver veta mer om vilka behov som små- och mikroföretagare har för att kunna skapa en bra arbetsmiljö. Det är något vi ständigt arbetar med att ta reda på. Det är ett arbete som kommer att intensifieras under de kommande åren. Arbetsmiljöverket kommer till exempel att arbeta med projekt där vi använder målgruppsanpassade metoder, så kallad service-design när vi tar fram stöd i arbetsmiljöarbetet. Vårt mål är att företagare ska uppleva vår kommunikation och vårt stöd i arbetsmiljöarbetet som användarvänlig och relevant.

Fler nyheter från Företagarna